ALIMENTAŢIA PURCEILOR ÎNŢĂRCAŢI. Amestecuri furajere

31 jan 2024
Imediat după înţărcare, o perioadă de 5-25 zile, în funcţie de vârsta de înţărcare, purceii sunt alimentaţi cu acelaşi nutreţ care le-a fost administrat în perioada de purcei sugari (nutreţ combinat prestarter). După această perioadă, se administrează nutreţul combinat specific purceilor înţărcaţi, care are un nivel energetic şi proteic mai scăzut (nutreţ combinat starter).
 
Trecerea de la nutreţul suplimentar la cel specific purceilor înţărcaţi se face în mod treptat, într-o perioadă de cel puţin 4 zile. În fermele de tip industrial, nutreţul specific purceilor înţărcaţi este nutreţul combinat starter (0-2), care are 17,5-18% proteină brută şi un conţinut în celuloză de circa 4%. În aceste ferme, nutreţul combinat se administrează sub formă uscată, la discreţie, în hrănitori semiautomate. Se recomandă pentru această perioadă, care se încheie la vârsta de 90 zile, granularea amestecurilor de nutreţuri concentrate. Granularea determină o ingestă zilnică mai ridicată şi previne în acelaşi timp risipa.
 
Dupǎ înţǎrcare, trebuie supravegheat consumul zilnic, deoarece existǎ pericolul apariţiei bolii edemelor la purceii foarte bine dezvoltaţi şi care consumǎ o cantitate mai mare de nutreţuri, fǎrǎ a avea echipamentul enzimatic complet dezvoltat. Pentru a prevenii apariţia acestei afecţiuni purcelul trebuie obişnuit cât mai timpuriu cu cantitǎţi mici de nutreţ combinat.
 
În fermele de tip extensiv, se alcătuiesc amestecuri de concentrate, care trebuie să aibă conţinutul în substanţe nutritive asemănător cu al nutreţului combinat starter. Amestecul de concentrate se poate administra şi sub formă umedă, raportul nutreţ-apă fiind de 1:1,5. Pentru umectarea nutreţului concentrat se pot utiliza cu foarte bune rezultate laptele smântânit sau zerul în cantitate de 0,5-1litru pe animal.
 
În raţia purceilor înţărcaţi alături de nutreţurile concentrate, se pot administra nutreţuri verzi (lucernă, trifoi) sau suculente (morcovi, sfeclă, cartofi) în cantităţi de 0,5-1,5 kg pe zi şi făina de fân 0,1-0,2 kg pe zi în funcţie de greutatea corporală a animalelor.
 
Hrana se administrează în 3 tainuri pe zi, la discreţie dar în funcţie de consum, evitându-se risipa de nutreţuri. Se poate aplica şi sistemul mixt de hrănire: tainurile de dimineaţă şi de seară sub formă umedă, iar tainul de la prânz sub formă uscată. Hrana se administrează în jgheaburi, asigurându-se pentru fiecare animal un front de furajare de circa 20 cm.


 
Dupǎ înţǎrcare, poate sǎ aparǎ diareea nutriţionalǎ (produsǎ de E.coli), determinatǎ de alimentaţia necorespunzatoare, asociatǎ cu umiditatea ridicatǎ şi lipsa de ventilaţie în adǎpost. Apa trebuie asigurată în permanenţă proaspătă, prin adăpători automate sau în jgheaburi. Când purceii înţărcaţi au ajuns la greutatea de aproximativ 30 kg sunt trecuţi la categoria tineret pentru reproducţie sau la îngrǎşat.

Bibliografie: ALIMENTAŢIA ANIMALELOR. Aurel Şara, Mihai Benţea
loading ...