Guvernul va acorda 2 milioane de lei fermierilor din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol. Banii sunt pentru a compensa cheltuielile legate de taxele ilegale aplicate de regimul separatist din stânga Nistrului la trecerea posturilor de control neautorizate.
„Compensațiile parțiale” vor fi oferite din bugetul statului prin Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024, proiect care a fost propus spre consultări publice și urmează să fie aprobat de Guvern, scrie Europa Liberă.
Potrivit proiectului, banii vor fi repartizați proprietarilor de terenuri de către Consiliul raional Dubăsari, în baza unui regulament aprobat de consiliu, „în condiții de transparență și echitate”, în coordonare cu Ministerul Agriculturii.
Șeful Direcției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir, a spus că fermierii vor folosi acești bani pentru a scoate din regiunea transnistreană și a vinde recolta de cereale de anul trecut: grâu, orz și rapiță. Potrivit lui, în luna aprilie, în depozitele de peste traseu rămâneau circa 2.500 de tone de cereale.
Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spunea că deținătorii de terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor primi compensații în trei tranșe. Estimările preliminare arătau că pierderile lor ar ajunge la 7-8 milioane de lei.
În proiectul programului activităților de reintegrare nu sunt, însă, prevăzute alte tranșe. Biroul pentru politici de reintegrare a declarat că, în prezent, agricultorii nu au obstacole pentru a ajunge la terenurile de peste traseu, așa cum se întâmpla în anii 2014-2018.
După ce Guvernul de la Chișinău a decis că de la 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană trebuie să plătească taxe vamale în bugetul Republicii Moldova, așa cum fac toate companiile din țară, Tiraspolul a ripostat. Așa-zisele autorități transnistrene au anulat „regimul preferențial” care le permitea fermierilor din raionul Dubăsari să treacă prin punctele ilegale de control fără să achite taxe.
Până atunci, acești agricultori plăteau o singură taxă, rutieră – 300 de lei pentru fiecare mașină cu o încărcătură mai mare de 18 tone. Acum, ei ar urma să plătească pentru procedura de „devamare” câte 15 dolari pentru fiecare tonă de floarea-soarelui, șapte dolari – pentru fiecare tonă de grâu și 10 dolari – pentru o tonă de porumb. În plus, li se cere o taxă vamală de 0,03% din costul total al producției transportate.
Locuitorii satelor Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroțcaia și Pârâta din raionul Dubăsari dețin 9.500 de hectare după traseul Râbnița-Tiraspol, dintre care 6.500 de hectare sunt terenuri agricole, gestionate de 61 de agenți economici. Încă după războiul de pe Nistru din 1992, agricultorii sunt periodic împiedicați de regimul separatist să ajungă la pământurile lor, această problemă fiind una constantă pe agenda negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.