SERE DIDACTICE MODERNE, INAUGURATE LA UTM

24 apr 2024
La UTM, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului au fost inaugurate cele 2 sere didactice, cu o suprafață de 1000 m2 pentru care s-au investit 243 de mii de euro.
 
Serele sunt prevăzute cu 6 sisteme de creștere și sunt destinate pentru studenții, masteranzii și doctoranzii de la UTM, dar și pentru agenții economici care vor dori să cunoască avantajele celor mai moderne tehnologii de creștere a culturilor în spații protejate.
 
Asistăm la un eveniment crucial în dezvoltarea învățământului agricol din țara noastră. Agricultura performantă nu poate exista fără tehnologii de ultimă oră și UTM oferă această platformă pentru a promova tehnologiile în agricultura modernă, a declarat Viorel Bostan, Rector UTM.


 
De asemenea, în cadrul evenimentului de lansare oficială a serelor didactice, Viceprim-ministrul, ministrul agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat trecerea în gestiunea UTM a circa 567 de ha de teren agricol, care fac parte astăzi din Stațiunea Didactică Criuleni.
 
A fost un drum lung, dar am reușit, prin hotărâre de Guvern să transmitem aceste terenuri în gestiunea UTM. Mai mult, toate cele 14 construcții cu suprafața totală de 5894 mp se transmit din gestiunea Agenției Proprietăți Publice în gestiunea UTM și Ministerului Educației.
 
Este o dovadă că UTM își consolidează baza materială tehnică pentru a crește specialiști de cea mai înaltă calitate în R. Moldova. Procesul de dezvoltare abia începe, a declarat Vladimir Bolea.


 
Serele sunt dotate cu echipamentele necesare pentru producerea culturilor în spațiu protejat, în șase sisteme, unele dintre cele mai populare la moment: metoda hidroponică în strat subțire (legume pentru frunze); metoda hidroponică „Găleata olandeză” (legume, flori); Metoda hidroponică de cultivare în saci suspendați (căpșuni); Metoda hidroponică de inundații periodice (răsaduri, flori); creșterea în amestecuri de ghiveci în paturi înălțate; creșterea în sol cu irigare automată.
 
Pentru a asigura o bună funcționare a serelor, a fost construit un bazin pentru irigare. Sunt instalate echipamente de colectare și filtrare a apei pluviale, sisteme automate de control al microclimatului, irigare și nutriție, precum și iluminare cu LED-uri în timpul sezonului rece.


 
Activitățile didactice desfășurate în sere vor permite studenților dezvoltarea abilităților precum: tehnologia de cultivare a legumelor în spațiu protejat,  cunoașterea sortimentelor speciilor legumicole și floricole, agrotehnica, metode de propagare și de monitorizare a condițiilor de creștere. Acestea vor fi utilizate și pentru  desfășurarea cercetărilor cadrelor didactice și științifice privind ameliorarea, bioecologia, tehnici de cultivare a legumelor, ale plantelor ornamentale, în cadrul proiectelor naționale și internaționale, contribuind la creșterea și dezvoltarea sectorului legumicol și floricol din Republica Moldova.
 
Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții.
 
loading ...