R. MOLDOVA A OBȚINUT DREPTUL DE A EXPORTA CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE ÎN UE

30 apr 2024
Republica Moldova a fost oficial inclusă în lista statelor autorizate să exporte carne de pasăre în stare proaspătă în Uniunea Europeană. Acest lucru reprezintă o etapă semnificativă pentru sectorul avicol național, deoarece deschide producătorilor moldoveni accesul direct la cei circa 500 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre UE.
 
Decizia Comisiei Europene este rezultatul colaborării intensive dintre Guvernul Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Misiunea Republicii Moldova la Bruxelles și Delegația Uniunii Europene la Chișinău. Aceste eforturi au fost esențiale în armonizarea legislației naționale cu normele europene, sub îndrumarea Directoratului General pentru Sănătate și Siguranța Alimentară al Comisiei Europene (DG SANTE).
 
Acest succes este rezultatul a aproximativ șapte ani de negocieri și conformări la regulamentele europene, cu implicarea specialiștilor din cadrul ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, în noiembrie 2023, un audit efectuat de Comisia Europeană a evaluat pozitiv măsurile de control al bolilor implementate de Moldova, ceea ce a facilitat această decizie. Amintim că, în martie 2023, Republica Moldova a obținut pentru prima dată dreptul de a exporta carne procesată de pasăre și ouă de consum.
 
loading ...