ANTREPRENORII ȘI OFICIALII DIN R. MOLDOVA, LA CONFERINȚA AGRIFOOD PARTNERSHIP 2024

26 apr 2024
AGRIFOOD Partnership 2024 a început cu o Conferință, desfășurată la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. La Cluj, s-au conectat comunități de antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului pentru schimb de idei, experiență și pentru a stabili parteneriate durabile.
 
Răzvan Valentin Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, UBB:
Astăzi, prin acest eveniment punem în mișcare mediul academic și cel de business împreună. Rolul unei universități, a unei facultăți în domeniul economic și de business este să ofere informații, să facă analize pentru mediul de afaceri și factorul decizional. Dacă vreți să desfășurați afaceri în România și să vedeți cum stau lucrurile în mod real, vizitați platformele noastre: „Global Entrepreneurship Monitor Romania” și „Romanian Economic Monitor”, unde există date, analize și informații utile. De ce? Pentru că un antreprenor, atunci când vrea să facă afaceri într-un anumit mediu, trebuie să-l cunoască întâi.


 
Alături de oameni de afaceri: producătorii de vin, miere, fructe proaspete și confiate, legume proaspete și procesate din Republica Moldova și antreprenorii din România sunt oficiali din ambele țări, reprezentanți ai Guvernului R. Moldova, Agenției de Investiții din Moldova, Parlamentului României, Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova, ai autorităților locale și județene.

Vákár István, Vicepreședintele consiliului județean Cluj:
Apropierea de UE vă aduce noi perspective. Avem datoria de a transmite tot ce avem ca și know how pentru a nu face și Dvs aceleași greșeli pe care le-am făcut noi în momentul aderării la UE. În dezvoltarea agriculturii este foarte importantă retehnologizarea, producția conform normativelor europene și asta nu se poate face fără ajutor. Trebuie să muncim împreună într-un parteneriat corect.
 


Andrian Digolean, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova:
Evenimentul de astăzi vine să consolideze relațiile instituționale și prietenia dintre țările noastre. R. Moldova și România au o istorie lungă de colaborare, bazată pe valori comune și interese reciproce în ceea ce privește sectorul agricol.
 
R. Moldova este o țară agrară cu suprafața de 1,5 milioane de hectare de teren arabil. Sectorul agricol este unul dintre cei mai importanți angajatori, asigurând cu locuri de muncă cca 21% din populația activă.
 
Oamenii și pământul sunt cele mai de preț resurse ale țării noastre și cele care ne integrează în spațiul european. Noi ne integrăm în UE prin vinurile deosebite, prunele aromate, strugurii de masă cu gust deosebit de soi „Moldova”, cireșele, mierea dulce. Atâta timp cât deținem aceste avantaje comparative și competitive, R. Moldova are sorți de izbândă ca să îmbrățișeze marea familie Europeană.
 
Natalia Bejan, Director Agenția de Investiții din Moldova:
Mai bine de 60% din exporturile R. Moldova vin în UE. Mai mult de jumătate din ele ajung în România. Mai mult de 80% din investițiile străine directe vin în Moldova din țările UE. Chiar dacă mai avem de depus mari eforturi pe partea legislativă, economic vedem deja că foarte multe lucruri deja se întâmplă.
 
R. Moldova este țara numărul 20 la exporturile globale de vin, suntem numărul 3 la capitolul export de prune (nr. 1 în UE), numărul 18 pentru exportul de mere și pere. Dar, cu siguranță, mai avem de lucru la capitolul export produse procesate. Este o oportunitate pentru antreprenori de a investi anume în acest domeniu.


 
Adrian Oros, fost Ministru al Agriculturii din România, Senator în Parlamentul României:
În momentul în care intrați pe piața unică europeană, este și bine, și rău. Este rău pentru că se deschid automat granițele și intră marfă din țări unde agricultura se face mult mai competitiv și are prețuri foarte mici și pot să vă dezechilibreze. Pe de altă parte, oferă oportunitatea de a ieși pe piețele europene, care sunt mult mai rentabile.
 
Este important ca agricultura tradițională, mai ales, în zonele izolate, trebuie consolidată. Mă refer aici la anumite zone unde se fac preparate procesate specifice.


 
Ina Butucel, Director pentru Mediul Favorabil de Afaceri şi Politici în cadrul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova:
Mulțumesc companiilor din R. Moldova care au dat curs acestei inițiative de perspectivă. Suntem aici pentru a explora oportunități pentru dezvoltarea afacerilor noastre; pentru stabilirea de noi conexiuni, parteneriate și colaborări de lungă durată aici, la Cluj.
 
Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare este prezentă în R. Moldova de mai bine de 30 de ani. Prin numeroasele proiecte și programe pe care le implementează în țara noastră contribuie enorm la dezvoltarea și sporirea rezilienței R. Moldova.


 
Ulterior, producătorii noștri, împreună cu antreprenorii din România vor participa la o sesiune de business matchmaking („potrivire în afaceri”).
 
Evenimentul este organizat de European Business Association Moldova în colaborare cu Agenția de Investiții din Moldova și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova.
loading ...