LUCRĂRI LA VIȚA-DE-VIE ÎN CONDIȚIILE PRIMĂVERII 2024

19 apr 2024
Temperaturile ridicate de la începutul lunii aprilie au grăbit procesul de dezvoltare a viței-de-vie. Astfel, cultura se află deja în faza de apariție a inflorescențelor. Vremea rece din această săptămână va stopa puțin dezvoltarea, dar, chiar și așa, vița-de-vie va fi în avans cu aproximativ 3 săptămâni decât mediile anuale. Decalajul mare de temperaturi, cu siguranță, este un stres pentru plante.
 
Un fenomen atestat în această primăvară este dezvoltarea neuniformă a viei. De asemenea, acolo unde anul trecut nu a fost efectuată corespunzător (neraportată la condițiile de umezeală) normarea încărcăturii de rod, via a avut de suferit. Mai exact, sunt mulți ochi morți. Mai mult, la sfârșit de februarie, au fost câteva dimineți cu temperaturi negative care, la fel, au afectat ochii de rod, susține Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, specialist în viticultură, care vine cu unele recomandări pentru producători.
 
Acolo unde avem dezvoltarea neuniformă, aș recomanda viticultorilor să intervină la adâncimea rădăcinilor cu Azot, unde este posibil, prin fertigare. Cel puțin 10 kg/hectar. Vorbim aici despre Azotatul de Amoniu, o formă accesibilă imediat pentru plantă, menționează Serghei Tutovan, pentru AGROMEDIA.


 
Starea fitosanitară este, per general, una bună. Pe alocuri, a apărut Acarianul Galicol. Bolile criptogamice încă nu se atestă. Viticultorii au efectuat deja tratamentul cu cupru în uscat, contra rujeolei, antracnozei, pătării negre și bacteriozele.
 
În această perioadă, este recomandat un tratament cu un preparat din grupa strobilurinelor. Când lăstarul are 3-5 cm, se fac tratamente contra făinării. Săptămâna viitoare (după 22 aprilie), cred că se vor efectua tratamentele cu sulf. Le recomand viticultorilor să adauge și un preparat strobilurin pentru un efect contra făinării.
 
În ultima perioadă, tripșii creează probleme în vii. Astfel, trebuie să intervenim cu tratamente preventive. Din acest motiv, recomandăm și adăugarea unui insecticid – un peritroid omologat la vița-de-vie. Trebuie să începem lupta din timp, în iulie va fi prea târziu deja, explică specialistul.
 
Următoarele lucrări la vița-de-vie vor fi tăierile în verde. Cu informații despre ele, revenim în materiale ulterioare.
loading ...