VASILE DOLGHIERU: Dependența de procesatorii străini, nu ne permite să creștem valoarea mierii

03 mai 2024
Deși costurile de producție s-au dublat, prețul mierii a scăzut cu aproape 50% în ultimul an. Cantitatea de miere exportată este și ea în scădere. Se întâmplă pentru că încă exportăm mierea la butoi și suntem dependenți de procesatorii europeni. Am putea ieși la export cu preț mai bun, cu mierea ambalată în cantități mici, dar capacitatea noastră de producere este prea mică pentru a putea stabili contracte direct cu rețelele mari de magazine, susțin membrii Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.
 
Am avut anterior ani în care am efectuat export de 5 mii de tone de miere, dar din 2017 suntem în scădere drastică. Anul trecut, am exportat 1.700 de tone de miere. Dacă e să vorbim despre valoarea produsului exportat, ar fi 14 milioane de lei acum 5-6 ani, care a scăzut în 2023 la 6 milioane de lei, susține Vasile Dolghieru, dexportator, administrator „Vastdial & Co” SRL. 
 
Scăderea prețului la miere în țara noastră are 2 cauze: problemele interne, și războiul. Și pe piața internă, și pe cea externă, consumul de miere a scăzut. Rețelele de magazine nu au acceptat majorarea prețului, procesatorii oferă un preț mai mic pentru ași acoperi cheltuielile de transport, dar costurile de producție au crescut mult. Pe intern, problema constă în numărul mare de procesatori/exportatori în raport cu producția anuală mică. În consecință, cel mai mult suferă apicultorii.
 
În 2022, procesatorii europeni au cumpărat de la noi mierea cu prețul din 2021. Iar în 2023, aceștia au coborât prețul mierii de la 52-55 de lei/kg (vânzări angro), la 25-30 de lei. Dar cheltuielile noastre s-au dublat. Un exemplu: butoiul pentru miere s-a scumpit de la 26, la 42 de euro. Noi sperăm mult ca această criză să nu se mențină o perioadă îndelungată.
 
În R. Moldova, exportul se face în butoi, angro. Astfel, suntem dependenți de procesatorii din Europa. Din acest motiv, avem prețurile mici. Capacitate de procesare avem în țară de 7 ori mai mare decât capacitatea de producere. Trebuie să creștem producția pentru a putea stabili direct contracte cu rețelele comerciale și a livra mierea ambalată, direct la raft, explică Vasile Dolghieru.
 
Pentru a dezvolta sectorul, apicultorii trebuie să fie bine informați, să țină pasul cu tehnologiile și inovațiile din domeniu. De asemenea, trebuie să educăm tânăra generație, să promovăm consumul de miere și produse apicole și să informăm tinerii despre beneficiile pe care le aduce albina omenirii în general.
 
În acest scop, Vitalie Popa, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova și administratorul companiei „Casa albinei” a dezvoltat un program de instruiri pentru apicultori și vizite pentru elevi.
 
Atâta timp cât încă suntem țară terță, nu membră UE procesul de export al mierii este mai anevoios. Odată cu înlăturarea acestei bariere, sperăm că va fi mai simplu. Dar nu trebuie să lăsăm mâinile în jos, procesul de integrare poate dura. Noi trebuie să analizăm piața și să facem pași pentru a ieși la export cu produsul ambalat. Doar așa vom crește valoarea produsului nostru.
 
Din păcate, nu toți membrii Asociației Exportatorilor sunt activi. Dar nu trebuie să privim îngust, doar pe moment. Noi abia urmează să valorificăm potențialul nostru, Vitalie Popa, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.
 
Potrivit membrilor Asociației, una din soluții ar fi stabilirea unor parteneriate cu distribuitorii români, care ne-ar ajuta să intrăm pe rafturile magazinelor mici. În acest scop, apicultori și exportatori din țara noastră au participat la AGRIFOOD Partnership 2024 de la Cluj. Din spusele lor, discuțiile au fost constructive și sperăm la viitoare colaborări cu antreprenorii din România. 

AGRIFOOD Partnership 2024 a fost organizat de European Business Association Moldova în colaborare cu Agenția de Investiții din Moldova și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală din Moldova.
 
loading ...