CAROLINA LINTE: „Noi pledăm pentru faptul ca fermierii să investească cât mai mult în animale”

23 sep 2022
Cunoscut este faptul că sectorul zootehnic este unul din cele mai vulnerabile laturi ale agriculturii moldovenești și necesită intervenții urgente pentru a nu permite degradarea și mai mult a acestuia.

Abordarea Uniunii Europene față de animal, pe care trebuie să o preluăm și noi, este exact ca și cea pentru sănătatea și bunăstarea omului. Un animal nu poate să ofere cantitate și calitate dacă nu are asigurate cerințe sanitare, alimentație, furaje corespunzătoare și sănătatea. Noi pledăm pentru faptul ca fermierii să investească cât mai mult în animale, a menționat Carolina Linte, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate pentru AGROMEDIA.

Avem foarte puține ferme cu animale productive, de prăsilă, cu randament bun. Iar 94% din cantitatea de lapte autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.

Chiar dacă am avut subvenții per cap de animal, per ansamblu, situația nu se schimbă. Productivitatea în ferme nu se schimbă. Pe Republică, noi avem anual aproximativ 3,5 tone de lapte per cap de animal. Spre exemplu, în Uniunea Europeană, media anuală este de 9-10 mii tone de lapte per cap de animal, menționează Carolina Linte.

În această perioadă, deținătorii de ferme înregistrează majorări considerabile ale cheltuielilor. Aceștia solicită majorarea prețului pentru litrul de lapte din partea procesatorilor.

Se discută despre antagonismul că trebuie să fie majorat prețul laptelui din partea procesatorului. Dar, de cealaltă parte, noi avem un consumator cu puterea de cumpărare mică. Din 110 mii tone de produse lactate fabricate, 54 de mii de tone o reprezintă laptele. Asta vorbește despre o rentabilitate foarte mică a întreprinderilor. Celelalte poziții le ocupă produsele acidolactice și brânza, mai puțin cașcavalul unde marja de profitabilitate este mai mare, a mai spus președinta ANPLPL.   

La Ministerul Agriculturii, a fost convocat Consiliului consultativ  sectorial  creșterea taurinelor  și produse procesate a discuta problemele majore cu care se confruntă crescătorii de animale, procesatorii și modalitățile  de soluționare a lor.

Cei prezenți la ședință au discutat și despre mecanismul de subvenționare per litru de lapte, care conform estimărilor specialiștilor ar trebui să impulsioneze modernizarea fermelor și creșterea interesului fermierilor de a avea animale de rasă cu productivitate înaltă, să îmbunătățească calitatea genetică a animalelor.

Noi susținem atât plățile directe pe cap de animal, cât și subvenționarea per litrul de lapte. Ministerul a pronunțat o formulă interesantă: subvenționarea per cap de animal până în momentul în care începe lactația, apoi substituirea acesteia cu cea per litrul de lapte, așa cum perioada de până la lactație pentru bovine este una lungă, 540 de zile. Vedem deja cum va suna când va fi pusă pe hârtie, a declarat Carolina Linte.   

Reprezentanții ministerului au îndemnat fermierii ca pentru reducerea cheltuielilor , uneori exagerate, să aplice măsuri de eficientizare energetică prin instalarea panourilor fotovoltaice, care pot reduce costul la energie de până la 40%.
loading ...