MĂSURI DE PREVENIRE A BOLILOR LA CURCANI

07 mai 2024
Pentru a avea păsări sănătoase, este foarte important să ții cont de câteva măsuri de prevenție. În primul rând, fiecare boală care poate să apară are un specific al ei. Prin urmare, este foarte important să colaborezi în permanență cu medicul veterinar și cu autoritățile sanitar veterinare centrale și locale. Astfel, vei cunoaște care sunt programele specifice pentru fiecare afecțiune, la cine trebuie să apelezi.
 
Apa și hrana
Hrana adecvată și de calitate este foarte importantă pentru creșterea curcanilor. Curcanii au nevoie de mai multe proteine ca găinile. Ca să se dezvolte normal, puii de curcan au nevoie ca hrana lor să conțină 28% proteine, în vreme ce adulții au nevoie de 20%. Un curcan matur are nevoie de 0,453 kg de hrană zilnic. Din meniul lor nu pot lipsi materiile prime de calitate încorporate în furaje, aminoacizii, vitaminele, mineralele, proteinele vegetale ușor digerabile, extractele naturale din plante.
 
Pe lângă hrana de calitate, curcanii nu pot bea orice fel de apă. Trebuie să fie la discreție, în permanență apa proaspătă și provenită din sursă sigură. Un curcan bea în jur de 650 de ml de apă, în fiecare zi. E bine ca recipientele din care beau apă curcanii să fie folosite doar de ei, mai ales când sunt pui, nu și de alte păsări din gospodărie. 
 
Monitorizare
Supravegherea bolilor transmisibile se face prin prelevarea de probe pentru examenele de laborator, monitorizarea felului în care tu aplici normele pentru protecția și sănătatea păsărilor, verificarea surselor de hrană.
 
Apelează la medicul veterinar
La orice semn suspect este recomandat să recurgi la sfatul medicului veterinar, care poate stabili un diagnostic și, mai departe, ce măsuri trebuie luate, adică dacă e nevoie de tratament sau chiar de sacrificarea păsărilor bolnave.
 
Vaccinarea
Vaccinarea curcanilor este una dintre măsurile de prevenție a anumitor boli. Poți solicita medicului veterinar să facă aceste vaccinuri, ca să fii sigur că păsările tale nu vor contracta virusuri, cum este cazul pseudopestei aviare, de exemplu, sau alte boli, mai ales în faza cea mai vulnerabilă a existenței lor, adică în prima lună de viață. În funcție de specificul fiecărei boli, vaccinarea se face la vârste diferite, ca și în cazul omului. 
 
Vaccinarea curcanilor se face numai de către medicul veterinar. Păsările pot suferi de stres în momentul vaccinării, iar pentru prevenirea acestuia este recomandată vitaminoterapia. Nu pot fi vaccinați decât curcanii sănătoși.
 
Sursa: agri shop
loading ...