DE LA PRISACA TATĂLUI, LA AFACERE CU 20 DE TONE DE MIERE PE AN ȘI PLANURI MARI DE VIITOR

09 mar 2023
Din dorința de a-și ajuta părinții, care și-au dedicat întreaga viață apiculturii, Cristina Radu din Berezovca, raionul Ocnița a decis să se alăture afacerii de familie, dezvoltând-o și transformând-o într-o afacere profitabilă.

În prezent, tânăra are o stupină cu 600 de familii de albine, care produc în jur de 20 de tone de miere anual. Stupina este una modernă, cu stupi verticali, echipamente profesionale necesare pentru automatizarea procesului de producție, ceea ce a ajutat-o să treacă parțial de la comerțul angro la miere ambalată.

Cum a început totul?

Totul a început cu părinții mei. Eu îi ajut de la 9 ani, deși îmi era foarte frică de albine. Prima dată când tata a deschis stupul în fața mea, am înghețat de frică lângă el. A spus „respiră, vino, încet...” Și așa, încet, mai târziu, după facultate, am început să lucrez cu ei.

Când ai inițiat mai exact afacerea?

În anul 2017. Am început să lucrăm împreună - părinții, soțul și eu. Am început să primim asistență în cadrul granturilor, am luat primul împrumut... și treptat ne-am dezvoltat.

La început, părinții mei aveau 200 de familii de albine, numărul a crescut la 600 de familii. Aceasta înseamnă aproximativ 15-20 de tone de miere pe an.

Care sunt direcțiile în care vă doriți să vă dezvoltați?

Părinții mei lucrau cu stupi orizontali. Mi-am dat seama că trebuie să-i schimbăm și să ne ușurăm munca, concentrându-ne pe tehnologii noi, moderne.

Așa că am luat primul împrumut (pentru tineret) pentru aproximativ 300.000 cu o parte de grant. Am cumpărat stupi și echipamente - un extractor de miere pentru 56 de rame și o masă pentru imprimare.

Apoi am decis să mai luăm stupi. Am văzut că pot să o fac, îmi place, și de ce nu? Am aplicat la proiectul USAID pentru furnizarea de stupi verticali. Am trecut de selecție și am câștigat încă 80 de stupi. Stupii noi sunt mai ușori - mai ușor de lucrat, iar mierea este mai curată.

Apoi am câștigat un grant în cadrul programului „Femeile în afaceri” de la ODIMM. Și, desigur, pe lângă asta, au existat și investiții.

Mi-am dorit să măresc prisaca. Dar ne-am dat seama că este mai bine să vindem mierea ambalată, să intrăm cu ea pe piața europeană. Acum acesta este scopul meu.

Cum este pentru o femeie să dezvolte o afacere, mai ales în domeniul apiculturii?

Există avantaje și dezavantaje. În primul rând, ești independentă. Dezavantajul: ești mereu ocupat. În același timp, a fi femeie în afaceri este o mândrie pentru mine, nu depind de nimeni, pot face singură ceva. Nu pot spune că sunt o femeie de afaceri realizată deja. Sunt la etapa de dezvoltare și nu mă opresc încă, merg doar înainte, acesta este doar începutul.

Ce sfaturi le-ați da începătorilor, sau celor care abia se gândesc să inițieze o afacere în apicultură?

Neapărat trebuie să lucrezi. Nu înțeleg oamenii care spun: „Nu avem locuri de muncă în țara noastră”. Oriunde ai fi, de lucru este. Important este să începi, să încerci, să bați la uși. Nimeni nu a spus că va fi ușor. Dar dacă ești pe poziție și mergi spre un scop, poți realiza multe. La noi, acest lucru este posibil. Trebuie doar să te plângi mai puțin, să cauți mai mule lucruri pozitive, să mergi înainte, înainte, înainte, înainte.

Care este cel mai mare vis al dvs?

Vis? Să-mi dezvolt afacerea. Am de toate - părinții mei, fiul, soțul, am o activitate care-mi place - la ce să mai visez? Să lucrez aici în țară și să mă dezvolt este visul meu.
loading ...