METODE DE INTRODUCERE A MĂTCILOR FECUNDATE ÎN FAMILIILE DE ALBINE

14 mar 2024
Mătcile împerecheate se introduc în familiile de albine în diferite cazuri: când se formează o familie nouă, când se schimbă matca bătrână sau de calitate inferioară, în familia rămasă orfană din diferite motive, în cazul implementării realizărilor selecţiei etc. Din păcate, nici o metodă nu garantează o acceptare sigură a mătcilor de către albinele gazde.
 
Succesul acceptării matcilor depinde de mai mulţi factori. Un rezultat mai bun se obţine atunci când în natură există un cules de nectar, în cazul lipsei culesului se administrează sirop din zahăr, în care unde se adaugă diferite arome (mentă, salvie, levănţică ș.a.). Cel mai bine acceptă mătcile familiile nou formate, mai ales cele formate din albine tinere.
 
Dar se întreprind măsuri de siguranţă, se izolează mătcile cu ajutorul coliviilor, căpăcelului de izolare sau a izolatoarelor cu o ramă etc. În ultimul timp, foarte larg se folosesc pachetele de transportat mătcile, care sunt confecţionate cu două secţii, în care se pune hrana. În una mai mică, unde albinele consumă hrana mai repede, pot trece doar albinele, făcând cunoștinţă cu matca și numai după ce consumă hrana din despărţitura mare poate fi eliberată matca din pachet de către albine.



Citiți și: TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii
 
Când se introduce matca în colivie, se pune în mijlocul cuibului, între fagurii din cuib, se ţine 2-3 zile, după aceea se deschide căpăcelul și se lipește o bucăţică de fagure artificial, găurit, ca albinele să elibereze singure matca. Se dă puţin sirop aromat.
 
În cazul folosirii căpăcelului de izolare a mătcii, se caută un fagure preferat de culoare mai închisă, este foarte bine dacă se găsește o porţiune unde este puţină miere, celule goale pentru a începe depunerea ouălor și puiet gata de eclozionare, pentru a forma suita mătcii din albine tinere. Matca se ţine izolată 2-3 zile, și după comportamentul albinelor se ia decizia de eliberat sau de mai ţinut câteva zile sub căpăcel. Agresivitatea albinelor se vede prin comportamentul lor direct pe plasa căpăcelului, dacă stau grămadă, dorind să pătrundă la matcă, nu se eliberează.
 
Prealabil, în toate cazurile de introducere a mătcii în cuib, se verifică prezenţa botcelor de salvare; dacă sunt se nimicesc. Mai greu se primesc mătcile în următoarele cazuri: familiile trântoriţe; când lipsește matca timp îndelungat; există botce de salvare; lipsa culesului și când se observă furtișag.

Bibliografie: BUNELE PRACTICI ÎN APICULTURĂ ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
loading ...