OPERAȚIUNEA DE LĂRGIRE A CUIBULUI DE ALBINE PRIMĂVARA

10 apr 2024
Pe măsură ce timpul se încălzește și este necesar a se asigura familiilor de albine în curs de dezvoltare spațiu mai mare pentru ouatul mătcii, apicultorii efectuează lărgirea cuibului.
 
Operațiunea de lărgire a cuibului se execută la familiile la care albinele ocupă bine toți fagurii și au trecut pe fețele exterioare ale fagurilor laterali. Se face cu faguri clădiți închiși la culoare, în care au eclozionat câteva generații de puiet.
 
Fagurii folosiți pentru lărgirea cuibului se stropesc cu apă îndulcită sau se umplu cu sirop de zahăr și câte unul se așază în cuibul familiilor de albine, alături de ultimul fagure cu puiet.
 
În fagurii nou introduși, mătcile continuă să depună ouă, lucru care duce la sporirea puterii familiilor. Operațiunea de lărgire a cuibului se repetă după necesități. La familiile puternice, cuibul se poate lărgi introducând periodic, o dată la 7-10 zile, câte un fagure clădit plin cu sirop între fagurii cu puiet din mijlocul cuibului. Acest procedeu poarta numele de „spargerea cuibului”.
 
Paralel cu lărgirea cuibului, cu ocazia verificării familiilor de albine, se urmărește, în continuare, asigurarea familiilor cu rezervele de hrană necesare creșterii puietului, se schimbă mătcile necorespunzătoare cu alte mătci, se înlătură din cuib fagurii necorespunzători și se curăță ramele de petele de diaree, propolis și ceară.
 
În cea de-a doua perioadă a primăverii, când începe culesul de nectar și albinele se hrănesc mai bine și produc ceară, lărgirea cuibului se realizează prin rame cu faguri artificiali, care se așază în stup, alături de ultimul fagure cu puiet și pe care albinele îl clădesc în cel mai scurt timp.
 
Lucrările privind lărgirea cuibului urmăresc să asigure familiilor de albine, în perioada de dezvoltare din cursul primăverii, spațiul necesar pentru creșterea de puiet, astfel încât acesta să ajungă la maximă dezvoltare înaintea culesului principal.
 
loading ...