APICULTORII DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI ÎȘI VOR ÎMBUNĂTĂȚI CAPACITĂȚILE APICOLE

22 mar 2024
Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Apicultorilor din Stânga Nistrului anunţă lansarea unei noi inițiative care va viza apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
În cadrul inițiativei realizate cu asistența proiectului PNUD/AdTrade va fi elaborat şi implementat un soft, care reprezintă o aplicaţie de comunicare, informare şi schimb de practici între membrii asociaţiilor de apicultori şi staff-ul asociaţiilor.
 
Fiecare membru va putea participa activ, primind informaţii solicitate sau venind cu sugestii, astfel fiind în contact direct cu toată comunitatea de apicultori. Acest sistem informaţional, va fi aplicat şi de către Asociaţia din Stânga Nistrului.
 
De asemenea, va fi elaborat un ghid de bune practici în situaţii de criză, care va oferi sfaturi utile pentru apicultori, agricultori și inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) cum să acționeze în diferite situații dificile, cum ar fi cazurile de intoxicare a familiilor de albine.
 
Cu ajutorul proiectului PNUD/AdTrade, apicultorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi instruţi şi ghidaţi în procesul de depunere a actelor pentru accesarea granturilor, în urma cărora ar putea beneficia de mărirea numărului de familii de albine, procurarea utilajului performant de primă necesitate pentru dezvoltarea afacerilor apicole.
 
Campania de promovare a inițiativelor inovative de advocacy pentru afaceri apicole reziliente pe ambele maluri ale Nistrului prevede informarea şi susţinerea apicultorilor care întâmpină dificultăţi în contextul consecințelor multiplelor crize.
 
Campania îşi propune facilitarea comunicării apicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, creșterea vizibilității și a parteneriatului dintre ANARM și Asociația Apicultorilor din Stânga Nistrului la nivel național. Campania este susținută financiar de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade).
 
Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc în data de 29 martie, începând cu ora 11:00 la Școala Profesională Bubuieci, mun.Chișinău, s.Bubuieci, str.Livezilor 25.
 
Tindem să menţionăm că anul apicol 2023 a fost unul dificil, datorate condiţiilor climaterice, care au dus la obţinerea unor cantităţi modeste de miere. Cea mai mare problemă însă rămâne a fi valorificarea produselor apicole şi preţul mic de comercializare al mierii.
 
Apicultorii îşi doresc mai multă susținere din partea statului, iar colaborarea şi interesele comune i-ar uni şi mai mult şi ar contribui la asigurarea unui proces transparent şi corect, în care să se ţină cont de bunele practici, precizează ANARM.
 
Asociația numără peste 150 de apicultori. Timp de 6 ani avem o colaborare frumoasă cu membrii ANARM, alături de care am organizat seminare comune pentru apicultori, vizite de studiu în afara țării, am dezvoltat proiecte datorită cărora reprezentanții asociației, apicultori de meserie, și-au îmbunătățit abilitățile profesionale. În cadrul noului proiect, apicultorii vor obține cunoștințe care îi vor ajuta să cunoască și mai bine cadrul legislativ, susține Asociația Apicultorilor din Stânga Nistrului.
 
În cadrul acestei inițiative vor fi implicaţi, în egală măsură, apicultori de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor participa activ la instruiri. Un lucru important este că 30 la sută dintre participanţi vor fi tineri care manifestă interes către acest gen de activitate şi femei care deja au o activitate profesionistă în domeniul apiculturii, precizează Ion Maxim, director executiv ANARM.
 
Inițiativa susținută de Suedia, Marea Britanie și PNUD în cadrul proiectului AdTrade va fi realizată pe parcursul unui an, timp în care vor mai fi organizate vizite de studiu peste hotare cu scopul de a crea noi parteneriate și a prelua bune practici.
 
loading ...