SOIURI DE CIREȘ TIMPURIU CU MATURARE EȘALONATĂ

14 mai 2024
Soiurile de cireș se împart după perioada de maturare/recoltare a fructelor (cireșelor) astfel: soiuri cu maturarea timpurie (cireșele se coc în luna mai), soiuri cu maturare mijlocie (1 – 15 iunie), târzii (15 iunie – iulie). În acest material, vă prezentăm o listă de soiuri cu maturitatea timpurie.
 
Soiul de cireș Bigarreau Moreau – origine Franța, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20-30 mai; mărimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiformă, ușor asimetrică; pielița lucioasă, de culoare roșie la maturitatea de recoltare și roșu foarte închis la maturitate deplină; pulpa de culoare roșu-închis, pietroasă, foarte suculentă, neaderentă la sâmbure; gustul dulce-ușor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mare.
 
Soiul de cireș Bigarreau Burlat– origine Franța, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20-30 mai; mărimea fructelor mare (6-7 g); forma fructelor cordiformă; pielița lucioasă, de culoare roșu foarte închis; pulpa de culoare roșie, pietroasă, neaderentă la sâmbure; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie.
 
Soiul de cireș Cea mai timpurie (Fruheste der Mark) – origine Germania, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 5-15 mai; mărimea fructelor mică (3-4 g); forma fructelor sferică-alungită; pielița lucioasă, subțire, de culoare roșie la maturitatea de recoltare și roșu închis la maturitate deplină; pulpa de culoare roșu-închis cu nervuri gălbui, moale, foarte suculentă; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie.
 
Soiul de cireș Early Lory – origine S.U.A., este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 15-25 mai; mărimea fructelor mare (7g); forma fructelor sferică; pielița lucioasă, de culoare roșu rubiniu închis; pulpa pietroasă, suculentă, neaderentă la sâmbure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie.
 
Soiul de cireș Merchant – origine Anglia, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20 mai - 5 iunie; mărimea fructelor mare (8-9 g); forma fructelor sferic-turtită; pielița lucioasă, de culoare roșu închis; pulpa pietroasă (crocantă), neaderentă la sâmbure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie-mare.
 
Soiul de cireș Rivan – origine Suedia, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20-30 mai; mărimea fructelor mijlocie (4-6 g); forma fructelor cordiform-aplatizată; pielița lucioasă, de culoare roșu închis, sensibilă la crăpare; pulpa de culoare roșie, semipietroasă, neaderentă la sâmbure; gustul dulce-ușor acidulat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie-mare.
 
Soiul de cireș Spectral – origine România, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20 mai - 30 mai; mărimea fructelor mare (5g); forma fructelor ovoidă; pielița lucioasă, de culoare roșu aprins; pulpa pietroasă (crocantă), suculentă, de culoare roșie; gustul dulce-acidulat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mare.
 
Soiul de cireș Timpurii de Bistrița – origine România, este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 25 mai - 5 iunie; mărimea fructelor mijlocie (5 g); forma fructelor ovoid-alungită; pielița lucioasă, de culoare roșu închis; pulpa semipietroasă (semicrocantă), suculentă, de culoare roșie, aderentă la sâmbure; gustul dulce; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie.
 
Soiul de cireș Valerij Cskalov –este un soi de cireș timpuriu, cu perioada maturării fructelor între 20 mai - 1 iunie; mărimea fructelor mare (5-6,5 g); forma fructelor sferic-turtită; pielița lucioasă, de culoare roșu rubiniu închis; gustul foarte dulce și aromat; fructele sunt folosite pentru consum în stare proaspătă; vigoare pom mijlocie.
 
Sursa: horticultorul
loading ...