Dacă acum câțiva ani multe companii de la noi priveau domeniul HR ca o ramură pur administrativă, în timp, lucrurile s-au schimbat. De fapt, managementul resurselor umane are funcții mult mai complexe: strategiile și politicile de personal, alinierea acestora la strategia de business, recrutarea și selecția personalului, managementul talentelor, adaptarea și integrarea angajaților, instruirea și dezvoltarea continuă a lor, construirea sistemelor de recompensare și beneficii, măsurarea performanțelor.
Astfel, managerilor HR în cadrul companiilor le revin atribuții cu responsabilitate înaltă. Iar când vorbim despre companii în domeniul agriculturii, lucrurile devin și mai complicate, ținând cont de criza de specialiști din acest domeniu. Discutăm la acest subiect cu Silvia Tanas, director resurse umane în cadrul Verum Agro Trading, una dintre cele mai mari companii din domeniul agriculturii din Moldova.
Experiența mea în domeniul HR a început la Vinăria „Mileștii Mici”, în anul 2010. Deși veneam din domeniul de marketing și vânzări, care îmi plăcea la fel de mult, sunt deja 14 ani de când fac HR. Pe parcurs, am făcut și un master în domeniu, am participat la multe cursuri și instruiri – dezvoltarea continuă este inevitabilă, dacă ai un scop și te axezi pe rezultat.
Am activat în companii mari de la noi din țară, din diferite domenii: agricultură, turism, vânzări (export, retail, distribuție), mai nou – trading. Asta mă ajută mult atunci când trebuie să construim o structură organizațională sau să descriem niște procese de business, susține Silvia Tanas.
Verum Agro Trading este o companie cu două direcții de business: producerea culturilor agricole și păstrarea și vânzarea/exportarea acestora, cu rezultate foarte bune în ambele direcții și o echipă de specialiști înalt calificați. Cu toate acestea, Silvia Tanas reușește să ia cele mai bune decizii pentru a menține o echipă consolidată, axată pe performanță.
Companiile trebuie să acorde maximă atenție retenției și menținerii angajaților. Este deja demonstrat: costurile de retenție sunt mai mici decât cele de recrutare. Companiile trebuie să investească în angajații săi maxim posibil și constant. Sunt, însă, și angajatori care susțin că specialiștii noi vin cu idei noi și dau un suflu nou activităților din cadrul companiei.
Dacă anterior noi alegeam candidații de pe piața muncii, în prezent, ei ne aleg pe noi. Tinerii specialiștii se informează minuțios despre compania unde urmează a se angaja. Din acest motiv, este foarte importantă imaginea companiei atât pe extern, cât și în interior, spune Silvia Tanas.
Anul trecut, Verum Agro Trading a fost cel mai mare exportator de floarea-soarelui din țară. Este un rezultat obținut cu o echipă mică de vânzări, dar cu specialiști foarte buni, susține Silvia Tanas.
Instruirea și dezvoltarea angajaților presupune costuri mari, dar este inevitabilă. De asta depinde dezvoltarea propriu-zisă a companiei și poziționarea ei pe piață. Specialiștii trebuie să fie la curent cu ultimele trenduri în domeniu, cu inovațiile. În scurt timp, acestea devin cerințele pieței și doar fiind primul și cel mai bun, reușești să fii concurențial pe piață și să dezvolți un business de succes.
Activitatea companiei noastre se desfășoară în mediul rural, iar asta presupune dificultăți în identificarea și recrutarea specialiștilor. În activitatea de recrutare, am tot suportul conducătorilor mei – manageri și leaderi de succes pe care oamenii îi urmează. Se întâmplă să aducem angajați de la concurenți, pentru că le oferim condiții de muncă avantajoase, salarii bune, colectiv prietenos, diverse forme de motivare, explică Silvia Tanas.
Succesul angajaților și buna funcționare a colectivului se datorează inclusiv valorilor și misiunilor clar stabilite ale companiei. Verum Agro Trading prelucrează cele 10 mii de hectare de teren arabil pe care le are în gestiune conștiincios, utilizând practici durabile de prelucrare a solului. Compania asigură fermierii cu resursele necesare pentru o agricultură eficientă și le oferă servicii de păstrare și vânzare a cerealelor și semințelor oleaginoase în condiții avantajoase pentru ei.