AGRICULTORII MOLDOVENI, ÎN GERMANIA ȘI AUSTRIA PENTRU A EXPLORA MODELELE CAMERELOR AGRICOLE

03 jun 2024
Delegația Republicii Moldova, împreună cu 10 agricultori din diverse raioane ale țării, a plecat într-o vizită de studiu în Germania și Austria pentru a explora modelele Camerelor Agricole.
 
„În următoarele zile, veți avea ocazia să discutați cu agricultorii care și-au construit succesul în baza colaborării și sprijinului oferit de Camerele Agricole. Vă încurajez să adresați cât mai multe întrebări, să observați modul în care funcționează și sunt organizate aceste structuri și să vă gândiți la modalitățile prin care aceste modele pot fi adaptate și implementate în Republica Moldova. Vă urez succes și vă aștept să reveniți cu idei noi și o viziune clară despre cum putem moderniza și dezvolta agricultura noastră, a menționat vicepremierul, Vladmir Bolea.
 
Amintim că în R. Moldova vor fi create 10 camere agricole teritoriale, în Chișinău, Orhei, Ungheni, Florești, Edineț, Hâncești, Cahul, Căușeni, Bălți și Comrat.
 
De beneficiile viitoarelor camere agricole vor avea parte mii de mici agricultori care acum nu dispun de consultanță în domeniul agricol, de acces la noile tehnologii sau de sprijin financiar, susține ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
 
Potrivit ministrului Vladimir Bolea, camerele agricole vor fi organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol. Ministrul spune că prin constituirea acestor entități agricultura din Republica Moldova va deveni una înalt tehnologizată, profitabilă și performantă.
 
Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din: cotizația de membru, serviciile de consultanță și asistență, prestate contra cost, donații, sponsorizări, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, alte surse neinterzise de lege și bani din partea statului, a menționat Vladimir Bolea.
 
Cotizația de membru se va achita anual, diferențiat. Mărimea va fi stabilită în funcție de: forma juridică de organizare, cifra de afaceri, tipul de cultură, speciile de animale, dimensiunea exploatației agricole.
 
Membrii camerelor agricole trebuie să: dețină cel puțin 2 hectare de teren agricol arabil / cel puțin 1 hectar cu culturi perene sau legume în câmp deschis / cel puțin 0,1 hectare de legume pe teren protejat și desfășoară activitate de întreprinzător.
loading ...