CUM ALEGEM DOVLEACUL PENTRU PLĂCINTĂ, COPT SAU FIERT? Metode de păstrare

01 nov 2023
Plăcinta cu dovleac aromată și gustoasă este cea care face deliciul toamnei. Dar așa cum dovlecii sunt de diferite tipuri, nu toți sunt potriviți pentru gătit, unii lasă multă apă în timpul coptului, alții nu au gustul potrivit. Citiți mai jos cum să alegi dovleacul bine copt, ce soiuri găsești pe piață și cum îl poți păstra până la iarnă.
 
Pe lângă renumita plăcintă cu dovleac, multe gospodine pregătesc toamna supă de dovleac sau diferite checuri, brioșe, tarte etc. Iar dovleacul copt, servit cald, cu vanilie și scorțișoară, este un deliciu în serile reci de iarnă. La fel ca și morcovul, dovleacul mai poate fi folosit și în diverse preparate cu orez și legume, după ce este fiert înainte.
 

Cum alegi dovleacul? Soiurile populare pentru gătit

Sunt mai multe soiuri de dovleac, dar numai două sunt foarte populare la noi în țară și folosite în bucătărie.
 
Dovleacul plăcintar, rotund portocaliu, rotund și turtit are cu un gust dulce și aromat. Are coaja mai subțire, portocalie cu un pic de verzui și, evident, are cea mai mare cantitate de miez. Este ideal pentru plăcinte, dar și supe creme. Ca să fie cât mai dulce, este bine să îl alegi mai mic și mai fraged.
 
Dovleacul lunguieț, gălbui, mai puțin dulce, folosit mai degrabă la mâncărurile sărate. Alege-l pe cel mai mare și mai bine copt, ca să aibă miezul moale. Coaja trebuie să fie curată, fără pete și să fie foarte tare, să nu o poți străpunge cu unghia. Atunci știi că dovleacul este bine copt și poate fi gătit.


 
Bostanul clasic, ușor turtit, portocaliu, este foarte bun atât pentru preparate dulci, cât și folosit în mâncare.
 
Dovleacul ghindă are coaja verde cu portocaliu, miezul este portocaliu intens și este ideal de copt și eventual combinat cu miere și alte ingrediente pentru beneficiile nutritive. Pe parcursul articolului vom include și câteva combinații cu dovleac, folosite pe post de medicină alternativă.
 
Ca și la pepenii roșii, codița este foarte importantă atunci când alegem dovleacul. În funcție de cât este de verde, aceasta ne poate arată că dovleacul este mai proaspăt și a fost cules de curând. De asemenea, puteți ciocăni dovleacul cu degetul mijlociu, iar dacă acesta sună a gol, înseamnă că este copt.
 

Cum gătești dovleacul?

Timp de gătire în funcție de metoda aleasă.
 
La cuptor – după ce l-ai curățat de coajă și semințe, taie-l bucăți și lasă-l la cuptorul preîncălzit la 175⁰C, timp de aproximativ o oră, Îl poți verifica și cu furculița, să fie moale, în funcție de cât de groase ai tăiat bucățile de dovleac. Dacă nu este foarte mare, îl poți tăia pe jumătate și să-l coci întreg. Semințele sunt mai ușor de scos atunci când e copt dovleacul.
 
Fiert – se taie în cuburi medii și se fierbe timp de 20-30 de minute, până se înmoaie.
 
La grătar – nu este cel mai popular mod de a găti dovleacul, însă este foarte bun și așa. După ce l-ai curățat de semințe, taie-l felii de 2-3 cm și gătește-l timp de 3-5 minute pe fiecare parte. Unge feliile cu un pic de ulei și asezonează-le după gust, fie doar cu sare și piper, fie poți adăuga și usturoi, pătrunjel mărunțit, parmezan, fulgi de ardei iute sau scorțișoară și miere pentru varianta dulce.
 
Semințele de dovleac se spală, se usucă, iar apoi se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la cuptor timp de 10-15 minute, la 135⁰C, până capătă o ușoară nuanță arămie.


 

Cum păstrezi dovleacul până la iarnă?

  • Dovleacul curățat, învelit în folie alimentară se păstrează 3-5 zile la frigider.
  • Dovleacul răzuit sau bucăți poate fi păstrat congelat câteva luni. Se prepară imediat după decongelare, nu se recongelează.
  • Dacă vrei să păstrezi dovleacul întreg, ai nevoie de un spațiu întunecat și răcoros, ferit de îngheț sau razele soarelui.
  • Poți păstra dovleacul copt, cuburi sau piure până la 7 zile în frigider, dacă îl depozitezi într-o caserolă sau un borcan de sticlă, închise etanș.
  • Îl poți congela în forme de gheață, ca piure sau bucăți mai mari până la 5 luni.
  • Pentru mai multă savoare în mâncarea ta, poți pregăti resturile de dovleac ca sosuri, cu diferite condimente, pe care să le depozitezi în frigider și să le refolosești pentru fripturi, de exemplu.
 
Sursa: Kitchenshop

 
loading ...