MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU UCRAINA, CU PROTECȚIE PENTRU FERMIERII DIN UE

23 apr 2024
Parlamentul European a aprobat extinderea măsurilor temporare de liberalizare a comerțului pentru Ucraina, protejând în același timp fermierii din UE.
 
Cu 428 de voturi pentru, 131 împotrivă și 44 abțineri, europarlamentarii au susținut prelungirea suspendării taxelor și cotelor de import pentru produsele agricole ucrainene pentru încă un an, până la 5 iunie 2025.
 
Conform noului regulament, Comisia poate lua măsuri rapide și impune orice măsuri pe care le consideră necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piața UE sau pe piețele unuia sau mai multor state membre ale UE din cauza importurilor ucrainene (de exemplu, grâu).
 
Ca parte a măsurilor de salvgardare consolidate pentru protejarea fermierilor din UE, Comisia poate declanșa o frână de urgență pentru produsele agricole deosebit de sensibile, și anume carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, crup, porumb și miere. În cazul în care importurile acestor produse depășesc media volumelor de import înregistrată în a doua jumătate a anului 2021, și în tot 2022 și 2023, tarifele pot fi reimpuse. Ca parte a acordului privind aceste noi reguli,
 
Comisia s-a angajat să lanseze în curând discuții cu Ucraina privind liberalizarea permanentă a comerțului și să mențină Parlamentul implicat îndeaproape în acest proces.
 
Sandra Kalniete (PPE, LV) , raportor pentru dosar, a declarat: Extinderea măsurilor de sprijin comercial reafirmă solidaritatea UE cu Ucraina în fața agresiunii ruse. Acest vot va consolida simultan rezistența economică a Ucrainei și va proteja interesele fermierilor europeni. Ne vom respecta promisiunile – vom sprijini Ucraina până la victoria ei militară și aderarea la UE și NATO.
 
Pasii urmatori
Consiliul va trebui acum să aprobe oficial regulamentul. Măsurile comerciale actuale expiră la 5 iunie 2024, iar noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după această dată.
 
Acordul de Asociere UE-Ucraina, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare , a asigurat că întreprinderile ucrainene au acces preferențial la piața UE din 2016. După ce Rusia și-a lansat războiul de agresiune, UE a pus în aplicare măsuri comerciale autonome (ATM-uri) în iunie 2022, care permit accesul fără taxe vamale pentru toate produsele ucrainene în UE. Aceste măsuri au fost prelungite cu un an în 2023, iar în ianuarie, Comisia UE a propus reînnoirea suspendării pentru încă un an, cu garanții suplimentare pentru a proteja piața UE. În timpul negocierilor, Consiliul și Parlamentul au adăugat mai multe măsuri pentru a proteja fermierii din UE.
 
Pentru Moldova, Parlamentul a decis recent să prelungească măsuri similare cu încă un an.

Sursa foto: Revista Ferma
 
loading ...