25% DIN PRUNELE IMPORTATE ÎN EUROPA SUNT DIN R. MOLDOVA

14 mai 2024
O parte semnificativă din prunele importate de Uniunea Europeană provine din Republica Moldova. Mai exact, 25% din prunele vândute în UE în 2023 sunt moldovenești. Cifrele au fost prezentate de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba, scrie EastFruit.

Potrivit acestuia, doar în 2023, Moldova a exportat prune în valoare de 35 de milioane de euro, iar aceşti bani au ajuns la producătorii de fructe din țara noastră.
 
În urmă cu doi ani, UE a eliminat cotele pentru șapte produse agricole moldovenești, inclusiv prunele.
 
Antreprenorii noștri au crescut, recoltat și exportat 60 de mii de tone, adică de patru ori mai mult decât cota de 15 mii de tone eliminată în urmă cu doi ani. Am depășit planul de patru ori, mai avem loc de crescut! Această realizare este meritul oamenilor harnici ai acestei țări și demonstrează că produsele moldovenești de înaltă calitate sunt apreciate și solicitate pe piața internațională. Avem nevoie de o astfel de economie! Acolo unde antreprenorii au acces la piețe și se pot exprima pe piața globală. Și la asta lucrăm în fiecare zi. Suntem aproape de reforme, de finanțare, de acces la noi piețe. Și da, putem face mult mai mult, a conchis Dumitru Alaiba.
 
Potrivit statisticilor, UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova.
loading ...