PRINCIPALII EXPORTATORI MONDIALI DE PORUMB VOR REDUCE PRODUCȚIA ÎN NOUL SEZON

15 mai 2024
Piața de porumb prezintă o tendință de creștere a prețurilor. Unul din motive îl constituie problemele de cultivare a cerealelor în America de Sud, survenite în urma condițiilor meteo nefavorabile, scrie Agroportal.
 
Potrivit analiştilor, din 13 mai, Ucraina a exportat deja 1,25 milioane de tone de porumb luna aceasta. Conform aşteptărilor, exporturile în luna mai se pot ridica la 3 milioane de tone.
 
Astăzi, situația de pe piața de porumb este determinată de factori fundamentali — probleme din țările din America de Sud, care sunt principalii furnizori de porumb. Argentina a avut probleme semnificative anul acesta: secete și pagube ale cauzate de către dăunători. În Brazilia, au căzut ploi excesive. Aceste fenomene reduc oferta de porumb în lume. Problemele din America de Sud îi determină pe traderi să cumpere porumb, ceea ce duce la creșterea prețului.
 
Cumpărătorii înțeleg că exportatorii cheie vor reduce volumele de producție în noul sezon. În plus, creșterea paralelă a prețurilor pe piața grâului contribuie și la creșterea prețului porumbului, explică experții.
 
Potrivit prognozei analiștilor, până săptămâna viitoare, prețurile condiționate pentru porumbul ucrainean vor fi în jur de 170-178 USD/t pe baza SRT de apă adâncă, 178-190 USD/t pe baza SRT de apă mică, 190-200 USD/t pe baza DAP/SIF Constanța, 165-175 USD/t pe baza DAP Vadul.

În ceea ce privește stocurile globale de porumb de la finalul sezonului 2024/2025, acestea ar putea scădea până la 312,27 milioane de tone, se arată în raportul USDA.
 
loading ...