EXCORIOZA: una dintre cele mai periculoase boli ale viței-de-vie. Combatere

21 jun 2023
Excorioza este una dintre cele mai periculoase boli ale viței-de-vie. Aceasta afectează lăstarii, frunzele și strugurii.
 

Când apare excorioza? Simptome de atac

Excorioza viței-de-vie este provocată de ciuperca Phomopsis viticola. Aceasta apare primăvara, în condiții de umiditate ridicată. Simptome: ciuperca atacă frunzele, lăstarii, rahisul, boabele, coardele și mugurii.

Pe frunze apar pete ovale, verde deschis sau clorotice necrozate în centru (zona atacată se poate desprinde apărând aspectul de ciuruire) de 1-8 mm, cu un halou roșiatic (soiuri pentru struguri negri) sau galben (soiuri pentru struguri albi). Frunzele afectate se încrețesc adesea de-a lungul nervurilor, iar pe suprafața lor apar picnidii pustulare negre.

Mugurii bazali sunt adesea afectați, aceștia mor și nu mai pornesc în vegetație.



Citește și: BĂȘICAREA FRUNZELOR LA VIȚA-DE-VIE

Lăstarii porniți din muguri afectați cresc, au internoduri scurte, iar anul următor se usucă sau nu rodesc. Pe lăstarii tineri-verzi, pe internodurile aflate aproape de bază, apar pete eliptice, care devin neregulate, închise la culoare, brun-negricioase, acestea se măresc, fuzionează, crapă longitudinal, se exfoliază.

Inflorescențele tinere afectate se brunifică, se usucă și cad. Pe rahisul ciorchinilor apar leziuni ovale, brun-roșietice, determinând uscarea parțială sau totală a acestora.

Pe boabe, inițial petele sunt mici, brun închis cu marginile difuze, ulterior petele se măresc și devin circulare cu un punct albicios catifelat în centru, înconjurat de un halou brun-negricios. În dreptul leziunilor boabele se zbârcesc, rămân mici și uneori zbârcite, iar pe suprafața lor apar picnidiile negricioase.

Pe butuc, primăvara apar pete brune la baza coardelor, care evoluează în ulcerații. Atacul estival produce strangularea coardelor și excoriații ale scoarței.



Citește și: DE CE BOBIȚELE SE DEZVOLTĂ NEUNIFORM
 

Mod de răspândire

Ciuperca iernează ca miceliu de rezistență și picnidii aflate pe lemn sau în muguri dorminzi. Răspândirea agentului patogen se face prin intermediul materialului infectat și picnospori transportați de vânt și insecte.

Dispersia naturală (non-biotică) de la plantele infectate este limitată la podgorii și zona din imediata vecinătate a acestora și este asociată în cea mai mare parte cu tăierea. Răspândirea pe distanțe mari este asociată cu plantele gazdă, cel mai probabil în timpul comercializării materialului săditor.

Primăvara, în condiții de umiditate, picnosporii infectează organele verzi ale plantei. Boala este favorizată de temperaturi 22°C și umiditate relativ ridicată a aerului Primele simptome pe frunze apar în 3- 4 săptămâni de la infecție. Infecția rahisului- ciorchinelui are loc primăvara și vara în iunie. Infecția boabelor are loc la scurt timp după înflorire.


 

Măsuri de management

Măsuri preventive:
  • înființarea plantațiilor și completarea golurilor cu material certificat,liber de agenți fitopatogeni,
  • aplicarea corectă a lucrărilor de întreținere (tăiat, legat, copilit, prășit, combaterea buruienilor),
  • pentru a reduce sursa de infecție din plantație, se recomandă ca lăstarii atacați să fie tăiați și distruși prin ardere,
  • asigurarea unei densități optime a plantelor pentru a permite o bună circulație a aerului.
Măsuri curative
Metode chimice prin aplicarea următoarelor produse de protecţie a plantelor, permise în R. Moldova:
ANTRACOL 70 WG – 2,0 kg/ha; Folpan 80 WG - 0,9 kg/ha până la BBCH 61 şi 1,8 kg/ha după BBCH; THIOVIT JET 80 WG – 3,0 kg/ha.

Timp de pauză:
  • ANTRACOL 70 WG - 56 zile timp de pauză;
  • Folpan 80 WG - 0,9 kg/ha-28 zile timp de pauză;
  • THIOVIT JET 80 WG - 3,0 kg/ha-28 zile timp de pauză.
 IMPORTANT! În anii cu condiții meteo favorabile, boala poate produce pierderi până la 30% din producție!

Citește și: UNELTE NECESARE PENTRU ÎNGRIJIREA VIȚEI-DE-VIE

Bibliografie: Ghidul pentru recunoașterea și combaterea bolilor și dăunătorilor la vița-de-vie
loading ...