DE CE SE DEFORMEAZĂ ROȘIILE? Cauze și soiuri predispuse

22 mai 2023
Morcovi drepți, roșii perfect rotunjite și castraveți netezi – în legumicultură, perfecțiunea nu este întotdeauna realizabilă și nu este neapărat de dorit. Un exemplu sunt roșiile în formă ciudată. Roșiile neobișnuite sunt adesea mai mult decât normale.
 

De ce se deformează roșiile?

Acestea pot fi rezultatul unui virus bacterian sau fungic, al infestării cu insecte, al deficitului de minerale sau al unui stres de mediu, cum ar fi lipsa de apă.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA TOMATE

Printre motive ar mai putea fi: transplantarea prea târzie a răsadului, fertilizarea cu doze mari de azot sau copilitul necorespunzător.Unele probleme afectează întregul fruct, în timp ce altele afectează vârful, capătul înflorit, capătul tulpinii sau caliciul. Multe dintre aceste probleme au ca rezultat deformări ale fructelor de roșii, care nu întotdeauna pot face fructul necomestibil. Tomatele cu fructe mari (de exemplu, soiurile vechi și cele locale) sunt mai predispuse la aceste deformări.

Citește și: DE CE CRAPĂ ROȘIILE?

Acest lucru se întâmplă atunci când temperaturile scad sub 10 grade Celsius. Vremea mai rece interferează cu polenizarea și face ca floarea să se lipească de fructele în curs de dezvoltare. Acest lucru împiedică dezvoltarea unei părți din fructe, în timp ce o altă parte o face. Veți ajunge cu niște fructe uimitor de ciudate, dar cu gust bun.
 

Roșiile „cu nas” care este motivul?

Este o tulburare fiziologică sau genetică, care apare la una din o mie de plante. Se întâlnește mai des la soiurile moștenite, vechi, de la care păstrăm sămânța. De asemenea, diferența mare de temperatură dintre zi și noapte duce la o astfel de deformare.

Citește și: BOLILE ROȘIILORPrea multă apă, după o perioadă mai secetoasă poate duce la secționarea și pătarea roșiei, care duc la deformarea legumei. Ele trebuie culese și consumate imediat pentru a nu putrezi sau a nu fi infestate de insecte și transmite infecția și altor curpeni sau fructe.  

Sursa: Petunia
loading ...