CULTIVAREA CĂPȘUNILOR ÎN GHIVECI: Sfaturi pentru roadă bogată

24 mai 2024
Plantele de căpșuni sunt compacte și perfecte pentru spații mici. Cultivarea căpșunilor în ghiveci este o modalitate bună de a evita dăunătorii sau bolile bacteriene și fungice.
 
Tipuri de ghivece pentru căpșuni
Căpșunile au rădăcini superficiale, așa că nu are rost să aveți un recipient adânc în care să le cultivați, deoarece ar fi o risipă de pământ pentru ghiveci. De obicei, căpșunile se dezvoltă bine în turnuri clasice de căpșuni cu buzunare mici, cu câte o plantă pe buzunar. Sau, un ghiveci tipic cu diametrul de 30-35 cm poate conține două-trei plante.
 
Desigur, puteți planta într-un recipient mai mic de 15-20 cm pentru o singură plantă, dar ghivecele mai mici se vor usca mai repede și vor trebui udate mai des, așa că țineți cont de acest lucru.
 


Pământul pentru ghiveci
Folosiți un amestec universal de bună calitate, fără turbă. Nu vă sfătuim niciodată să folosiți pământ de grădină, deoarece într-un recipient acesta va fi compactat și se va scurge greu, ceea ce nu va fi pe placul căpșunilor.
 
Plantele de căpșuni preferă un amestec cu drenaj liber, ceva care să rămână suficient de umed, dar niciodată înecat. Se recomandă să umpleți ghivecele cu un amestec 50-50 de pământ de calitate superioară și compost.
 
Puteți aplica, de asemenea, o hrană lichidă mai bogată în potasiu la intervale regulate, cum ar fi un îngrășământ pentru roșii la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere.
 
Cultivarea căpșunilor în ghiveci
Plantați-le astfel încât rădăcinile să fie acoperite, dar coroanele să fie chiar deasupra solului. Coroana este tulpina scurtă și groasă în care frunzele apar în partea superioară, iar rădăcinile în partea inferioară.
 
Fixați-le bine. Dacă coroana se înclină într-o parte, îndreptați-o spre marginea recipientului. În acest fel, plantele vor crește peste margine, atârnând în afara recipientului pentru a profita la maximum de spațiul disponibil. Puteți să le amplasați la o distanță mai mică decât ar trebui să fie în pământ, la o distanță de aproximativ 15-20 de centimetri între ele.
 
Ultimul lucru care trebuie adăugat este un strat de paie. Paiele vor ridica frunzele, fructele și florile deasupra amestecului de ghiveci. Asta va ajuta la menținerea curățeniei și va asigura că nu se depun pe suprafața umedă a amestecului, ceea ce ar putea duce la putrezire.


 
Paiele ajută, de asemenea, la umbrirea amestecului pentru ghiveci, astfel încât păstrează umiditatea mai mult timp și menține rădăcinile puțin mai reci. Puneți paie în jurul bolților, asigurându-vă că frunzele se ridică deasupra lor și nu sunt îngropate. Dacă nu puteți procura paie, puteți folosi așchii de lemn sau orice altceva care să mențină partea superioară uscată. În cele din urmă, udați până când apa se scurge prin găurile de scurgere din ghiveci. Udați în mod regulat pentru a menține amestecul umed. Udați bine și puneți ghiveciul în plin soare: cel puțin 6-8 ore de lumină directă a soarelui în fiecare zi. Dacă cultivați căpșuni într-un coș suspendat, evitați să îl atârnați într-o zonă cu vânt.
 
Îngrijirea căpșunilor în timpul iernii
Plantele de căpșuni nu iernează în aer liber. Puteți muta ghivecele într-un loc adăpostit, cum ar fi un garaj sau un subsol neîncălzit.
 
Verificați la fiecare câteva săptămâni pentru a vedea dacă solul s-a uscat și udați la nevoie. De asemenea, puteți să le scoateți din recipient și să le puneți într-un loc in grădină pentru a ierna. Mulciți-le cu paie sau frunze mărunțite pentru o protecție suplimentară.
 
Sursa: E-grădinărt
 
loading ...