DEFOLIEREA LEGUMELOR ÎN SERE. De ce este necesară și toamna?

07 nov 2023
Defolierea este procedeul de îndepărtare a frunzelor bazale ale unei plante până la primul etaj, la culturile de tomate, castraveți, ardei, etc. și este necesară din mai multe motive.
 

Când și de ce se face defolierea?

În primul rând, unele frunze pot fi ofilite sau uscate din cauza lipsei de lumină sau din alte motive, cum ar fi fitotoxicitatea, atacul de insecte sau boli.
 
În al doilea rând, o masă vegetativă excesivă poate împiedica dezvoltarea normală a inflorescențelor și poate întârzia înflorirea și legarea. În acest caz, defolierea este necesară pentru a deplasa raportul hormonal (auxine-citokinine) către activitatea generativă a plantei.
 
O densitate mare poate îngreuna eficiența lucrărilor tehnologice, cum ar fi stropirea și recoltarea. De asemenea, această operațiune de îndepărtare a frunzelor bazale este necesară pentru aerisirea solului și prevenirea apariției bolilor, mai ales în solariile cu umiditate mare.
 
În cele din urmă, frunzele afectate puternic de boli și uscate parțial sau integral trebuie îndepărtate pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a proteja plantele sănătoase.
 
Toamna, la sfârșit de sezon, defolierea se face pentru ca lumina să ajungă la fructele rămase pe plantă, dar și pentru uscarea mai rapidă a picăturilor de rouă.


 
Defoliere roșii
La cultura de tomate se îndepărtează în primul rând frunzele începând de la bază (cele îmbătrânite, îngălbenite, ofilite, uscate) și se oprește atunci când rămâne cel puțin o frunză până la inflorescență.

După recoltarea unui etaj întreg se poate defolia complet până la etajul respectiv.
 
Imediat ce se termină defolierea tomatelor, se impune aplicarea unui produs fitosanitar adecvat, care să cicatrizeze rănile.


 
Defoliere castraveți
La cultura de castraveți se impune defolierea în primul rând a frunzelor de la baza plantei deoarece sunt primele care se îngălbenesc, în mare parte din cauza cantității insuficiente de lumină, și apoi, pe măsură ce plantele dezvoltă în sus un aparat foliar bogat, pentru o aerisire mai bună, se defoliază treptat, de jos în sus.

Pe parcursul unui ciclu de cultură de 3-4 luni, se pot face defolieri masive, cu rol generativ, dar numai dacă se aplică un program adecvat de fertilizare foliară și radiculară.
 
După defolierea plantei se impune aplicarea unui produs fitosanitar adecvat care să cicatrizeze rănile.


 
Defoliere ardei
Defolierea la cultura de ardei se va face, în prima fază, până la primele bifurcații de pe plantă. Totodată, defolierea se va face atunci când există frunze uscate sau ofilite din cauza cantității de lumină insuficientă care ajunge la plantă.

Nu în ultimul rând, defolierea ardeilor se va face atunci când avem o masă foliară foarte bogată și dorim o aerisire a plantei.
 
Sursa: Marcoser 
loading ...