BOLILE RĂSADULUI DE VINETE: Prevenire și combatere

03 jun 2024
Mozaicul castraveţilor la vinete - Cucumber mosaic virus in eggplant
Se manifestă prin apariția pe frunzele plantelor a unor simptome de mozaicare slabă, care evoluează în arsuri paralele cu nervurile determinând în final ofilirea acestora. Plantele atacate produc puține fructe, iar acestea vor fi de mici dimensiuni, deformate și pătate.
 
Transmiterea virusului de la plantă la planta este făcută prin intermediul insectelor, iar de la un an la altul virusul rezistă în sol, în resturile vegetale și în plantele perene.
 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • nu plantați vinete pe același loc unde în anul anterior cultura a fost infectată cu acest virus,
  • stropiți cultura cu insecticide care să distrugă insectele ce ar putea contribui la răspândirea virusului,
  • se vor folosi numai semințe de la plante sănătoase sau tratate termic și chimic,
  • plantele din cultura care prezintă simptomele bolii trebuie distruse imediat,
  • resturile vegetale se strâng și se ard.
 
Ofilirea fuzariană a vinetelor - Fusarium oxysporum
Ofilirea fuzariană a vinetelor apare în sere, solarii, dar și în câmp – în anii cu precipitații abundente. Primele simptome la plantele atacate de Fusarium apar în momentul înfloririi și fructificării vinetelor. Frunzele de la baza plantei se îngălbenesc într-o primă fază, se ofilesc, după care se usucă și cad. Ulterior, atacul avansează spre partea superioară a plantelor care se usucă fără a mai produce fructe.
 
În urma atacului, fructele deja formate rămân mici, se zbârcesc, iar semințele din interior capătă culoarea brună sau galbenă. În interiorul tulpinii sistemul vascular al plantei se brunifică și apar crăpături longitudinale și transversale. Apariția bolii este favorizată de temperaturi ridicate 27-28°C, umiditatea mare și o aciditate ridicată a solului.
 
Căderea și putrezirea plantuțelor: Pythium debarianum și Pythium ultimum
Este una dintre cele mai importante boli ale răsadurilor de legume. În faza de germinație și răsărire a plantelor, până la stadiul de 2-3 frunze adevărate, țesuturile tulpiniței de la nivelul solului se înnegresc, se înmoaie, devin apoase și se descompun. Ca urmare a acestui fapt, plantele se ofilesc, cad pe sol și putrezesc. Apariția bolii este favorizată de temperaturi între 18-30°C și umiditate de peste 90%. În faza de vegetație, transmiterea bolii de la o plantă la alta se face prin sporii transportați de apa de irigație, iar de la un an la altul se face prin sămânța infestată sau prin sporii care rămân în sol.
 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • eliminarea imediată a plantelor infestate din cultură și dezinfectarea solului din zona respectivă; - dezinfectarea termică și chimică a solului înainte de însămânțare; - tratarea semințelor;
  • evitați udarea în exces;
  • asigurați o bună aerisire a plantelor din cultură;
  • tratamente chimice pe durata vegetației.
loading ...