AU APĂRUT PRIMELE OFERTE DE CARTOFI NOI MOLDOVENEȘTI. Vedeți cât costă

18 mai 2023
Cartofii noi se ieftinesc, iar cei vechi se scumpesc. În plus, deocamdată, calitatea cartofilor din recolta nouă (de import) nu este la cel mai înalt nivel. În unele magazine au apărut deja și primele cartofi noi moldovenești, mai scumpi decât cei de import. În prima jumătate a lunii mai, prețul cu ridicata la cartofii noi importați (Țările din Africa de Nord, Balcani) pe piața moldovenească a scăzut cu 10-15%, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.

Cartofii noi se găsesc, deocamdată în unele buticuri de legume, nu sunt disponibili în toate rețelele de magazine. Prețul pentru perioada indicată a scăzut cu 15-20%, în medie la 24-26 lei/kg (1,34-1,46 dolari/kg). În același timp, calitatea cartofilor importați (Macedonia) vizual nu este cea mai bună. Operatorii de piață atribuie această observație cererii scăzute, cifrei de afaceri și, ca urmare, livrărilor neregulate.

Între timp, în segmentul de retail există o gamă largă de cartofi recoltați anul trecut, inclusiv sortați, spălați și ambalați în diverse tipuri de ambalaje de consum. De cartofii de calitate scăzută din recolta nouă, cartofii de înaltă calitate de anul trecut diferă puțin la exterior. În același timp, prețul pentru acest produs este de două sau trei ori mai mic decât pentru cartofii tineri importați.Pe piețele angro urbane, prețul mediu la cartofii de anul trecut (în principal ucrainean) a crescut săptămâna trecută cu o medie de 0,01 dolari/kg din cauza aprecierii leului moldovenesc. Deși prețul mediu în moneda națională la cartofi nu s-a schimbat efectiv - aproximativ 6,5 lei/kg (0,37/kg).

De menționat că primele oferte de cartofi noi moldovenești au apărut deja în micile magazine specializate cu prețul de 30 lei/kg.
loading ...