PORUMBUL SE SCUMPEȘTE. Care sunt prețurile în port la burse

27 mai 2024
Prețurile porumbului cresc din nou. În porturile din Ucraina, porumbul se vinde cu 180-185 euro/tonă, iar la vest cu 173-175 euro/tonă, potrivit analiștilor de la Spike Brokers. În România, prețul porumbului în portul Constanța ajunge la 1.000 de lei tona, fiind, la finalul săptămânii trecute, la nivelul de 895-905 lei pe tonă pentru recolta din acest an, scrie Agrointel.

Piața europeană a cerealelor și oleaginoaselor a suferit fluctuații de preț în ultima vreme. Grâul, porumbul și rapița s-au scumpit semnificativ din cauza estimărilor pesimiste privind recoltele, precum și a altor factori. Oferta este destul de limitată, iar traderii se grăbesc să își asigure stocurile. Acest lucru se reflectă și în Ucraina, unde porumbul a ajuns să se vândă în porturi cu 180-185 de euro/tonă în ultima săptămână, potrivit analiștilor. Noua recoltă, însă, se vinde puțin mai ieftin, cu 173-175 euro/tonă la granița de vest a țării.
 
Prețurile porumbului au crescut în toate direcțiile. Din cauza ofertei limitate și a cererii constante, cerealele din porturi s-au tranzacționat în intervalul de 180-185 dolari/t în ultima săptămână. Acest lucru a fost raportat de analiștii Spike Brokers.
 
Pe piața europeană, la Bursa de la Paris, prețul porumbului MATIF s-a deschis la începutul acestei săptămâni la 212,50 de euro pe tonă, în creștere, pentru contractele cu livrare în luna iunie. Porumbul din viitoarea recoltă, cu livrare în luna noiembrie, a urcat ușor, cu 2,5 euro pe tonă, până la 226,75 euro pe tonă.
 
loading ...