PREȚURILE DAP CONSTANȚA PENTRU GRÂU, PORUMB, RAPIȚĂ

21 mai 2024
Prețul grâului este în creștere, iar acest lucru este vizibil și în tranzacțiile din portul Constanța, acolo unde săptămâna a debutat cu un 204-205 de euro pe tona DAP (Delivery-At-Place), scrie Agrointel.

La Bursa de la Paris, majorările de preț sunt destul de simțitoare: +9,5 euro pe tonă la grâul livrat în septembrie (256,25 euro pe tonă), +11m75 euro pe tonă la porumbul livrat în iunie (225,25 euro pe tonă) și de +7,75 euro pe tonă la rapița MATIF în august (486,25 euro pe tonă).
 
Prețul DAP Constanța la rapiță a ajuns la 460 de euro pe tonă, în timp ce floarea-soarelui se contractează la 385 de dolari pe tonă, acesta fiind un preț oferit acum pentru recolta din acest an.
 
Contracte se fac și la porumb cu un preț DAP Constanța pentru recolta din toamnă la 880 de lei.
 
O cultură de tot mai mare interes pentru fermieri este mazărea, acolo unde prețul DAP Constanța se situează acum la 1.030 de lei pe tonă.
 
Creșterea prețurilor la cereale va încetini
Aflate pe un trend ascendent, prețurile cerealelor vor încetini, avertizează analiștii de la Spike Brothers din Ucraina. Există o scădere treptată a cererii pentru grâu din recolta veche, acum tranzacțiile fiind concentrate pe producția ce va fi recoltată în circa o lună. Pe piața ucraineană, prețurile pentru grâul din noua recoltă, care sunt exprimate de cumpărători, sunt cu până la 10 de dolari mai mici decât prețurile pentru vechea recoltă. Producătorii europeni din Serbia și Europa de Est au început să ofere activ grâu din noua recoltă pe piața italiană, ceea ce creează obstacole în calea creșterii ulterioare a prețurilor în această direcție.
 
 
loading ...