VIJELIA ȘI PLOAIA AU UMPLUT BECIURILE ȘI GRĂDINILE CU APĂ

30 mai 2024
Vremea s-a dezlănțuit iarăși și lasă pagube în gospodăriile din țară. Ploaia și vijelia din seara zilei de 29 mai parcă a repetat tabloul din vara 2023: a doborât copaci, a umplut cu apă grădinile și beciurile oamenilor, lăsând în urmă daune însemnate.
 
Potrivit IGSU, salvatorii au fost solicitați la lichidarea consecințelor ploii în mai multe localități din țară. Angajații IGSU au intervenit în orașul Hâncești, unde au efectuat lucrări de pompare a apei, circa 60 m3, dintr-o gospodărie afectată de precipitațiile abundente.
 
Intervenția pompierilor a fost necesară și în localitatea Gherman, raionul Ungheni, aici salvatorii au pompat 15 m3 de apă din interiorul unui beci.


 
Pompierii au fost solicitați și în satul Dănceni, raionul Ialoveni pentru evacuarea apei din interiorul unui beci a unei gospodării, unde nivelul crescut al apei putea cauza daune materiale considerabile. Astfel, angajații IGSU au reușit să pompeze aproximativ 800 m3 de apă.
 
Totodată, salvatorii au fost solicitați și pentru realizarea lucrărilor de deblocare a carosabilului, după ce rafalele de vânt au doborât mai mulți copaci. De asemenea, angajații IGSU au intervenit și în ajutorul persoanelor a căror automobile au rămas blocate în stradă din cauza ploilor.
 
Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 48 de situații de risc. Ploaia a lăsat pagube în raioanele: Hâncești, Ungheni, Ialoveni, Edineț, Criuleni, Strășeni, Cimișlia.
 
Codul Galben de instabilitate atmosferică se menține și  pentru perioada 30.05.2024 ora 10-22. Potrivit SHS, se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-35 l/m2) cu grindină și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-18 m/s.
loading ...