TEMPERATURI MINIME, ÎNREGISTRATE NOAPTEA TRECUTĂ. Harta pe țară

15 mai 2024
Pentru intervalul 13-16 mai, meteorologii au transmis Cod Galben de îngheț – informație îngrijorătoare pentru fermieri în această perioadă. Agromedia a urmărit evoluția temperaturilor și vine cu un buletin informativ la acest subiect.
 
Potrivit datelor plasate pe platforma Agrodat.md, în dimineața zilei de 15 mai 2024, cea mai joasă temperatură a fost înregistrată în nordul țării, în localitatea Criva: +5 grade Celsius. În satele din împrejurime, s-au înregistrat valori termice de +5,5 – +6 – +7 grade Celsius.La fel și la Sud, la Slobozia Mare, Giurgiulești, Vulcănești au fost +5 grade Celsius Mercurul din termometre nu a coborât sub nivelul de 0 grade Celsius, respectiv, motive de îngrijorare nu sunt.
 


La Centru, s-au înregistrat temperaturi de +7, +8 grade Celsius, iar în sudul țării, dimineața devreme erau +5, +6 grade Celsius.
 
Sunt valori mai mici decât norma pentru această perioadă, dar, potrivit specialiștilor, nu sunt periculoase pentru culturile agricole. Evident, fluctuația mare de valori termice care se înregistrează în această primăvară constituie un stres termic pentru plante și au un efect negativ asupra dezvoltării lor. Vedeți mai jos, câteva tabele cu temperaturile critice pentru dezvoltarea fructelor în această perioadă.Sursa grafice: „Critical Temperatures for Frost Damage on Fruit Trees”. Marion Murray.
 
loading ...