REPREZENTANȚII ASOCIAȚIILOR DE PROFIL AGRICOL, LA DISCUȚII CU EUROPARLAMENTARUL DACIAN CIOLOȘ

30 nov 2023
Dacian Cioloș, deputat în Parlamentul European a fost astăzi la Chișinău. Acesta a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Asociațiilor de profil agricol și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
  
Dacian Cioloș s-a referit la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească sectorul agricol pentru a putea comercializa produsele autohtone pe piața UE, menționând că, atenția trebuie să fie focusată pe asigurarea siguranței, sănătății, protecției mediului și alte aspecte relevante pentru consumatori.
 
Piața europeană este un avantaj, având 500 milioane de consumatori, dar este și un șoc competitiv pentru care trebuie să fiți pregătiți atât cu investițiile, cât și cu reformele administrative, mai ales în structurile responsabile de domeniile sanitar-veterinar și fitosanitar. Legislația europeană e una comună, autoritățile naționale sunt cele însărcinate să o aplice, iar Comisia Europeană face controale. Când se constată că autoritățile naționale nu respectă legislația europeană, atunci Comisia Europeană blochează produsele respective pe piața europeană, a menționat Dacian Cioloș.
 


Reprezentanții asociațiilor de profil au avut oportunitatea să acorde întrebări și să obțină răspunsuri care îi vor ajuta la luarea deciziilor mai informate în ramurile în care își desfășoară activitatea.
 
Dialogul a vizat preponderent, cerințele, oportunitățile și beneficiile pentru sectorul agroalimentar; mecanismele de reglementare a producției, comerțului și prelucrării produselor agricole; recomandări pentru a spori gradul de aliniere a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova la standardele și normele comunitare.
 
De asemenea reprezentanții sectorului agricol au pus în discuție și alte subiecte legate de oportunitățile de accesare a fondurilor pentru cofinanțarea investițiilor în infrastructura feroviară, în cea de procesare, precum și posibilitățile de lansare a programelor care să contribuie la creșterea economică în comunitățile agricole.
 
loading ...