NARCISELE – când se plantează: primăvara sau toamna? Soiuri spectaculoase

24 mar 2023
Printre cele mai îndrăgite flori de primăvară se numără și parfumatele narcise. Acestea își au originea în zona mediteraneană și zona Asiei. Actualmente, narcisa este floarea Țării Galilor.

Narcisă – cum se cultivă

Narcisele preferă zone luminoase, cu sol reavăn, bine drenat, cu pH 6-7. Bulbii de narcise se plantează în luna octombrie la adâncime egală cu: de 3 ori înălțimea bulbului (ex.dacă bulbul are 5 cm, plantați-l la adâncime de 15cm).  Se plantează la distanțele de 10-25 cm și adâncimea de 10-15 cm. Udați și acoperiți cu mulci pentru a-i proteja. Narcisele suportă destul de bine perioadele mai secetoase. Bulbii de narcisă rezistă foarte bine la temperaturile scăzute din cursul iernii.

Bulbii se separă la începutul verii sau al toamnei. Frunzele nu se taie ci se lasă să se usuce natural, pentru că ajută la dezvoltarea bulbilor.

Narcisele se înmulțesc prin desprinderea bulbilor ce se formează lângă cel principal. La interval de 2-4 ani, vara, după uscarea frunzelor, bulbii de narcisă se scot din pământ, se curăță, se separă și se sortează după mărime. Apoi se păstrează în magazii până toamna, când se folosesc la înființarea noilor culturi.

Narcisele solicită puține lucrări de îngrijire: plivirea buruienilor, afânarea solului, udarea de 2-4 ori în cursul primăverii și îngrășarea, care poate fi făcută în două etape:
  • La pregătirea terenului, toamna, înainte de plantare, când se administrează câte 20 – 40 g/m² sulfat de amoniu, 25­-30 g/m² superfosfat și 20 – 40 g/m² sulfat de potasiu;
  • primăvara, când se aplică îngrășăminte complexe (Complex III) de 2 – 3 ori la interval de două săptămâni.
Florile pot fi albe, galbene sau portocalii. Acestea apar primăvara devreme, adaptare a plantei pentru a nu fi umbrită de frunzele copacilor şi pentru a nu concura pentru polenizatori cu multe alte specii. Se recomandă plantarea lȃngă borduri sau în aranjamente în forme geometrice, cerc sau pătrat.

Narcisă - specii, soiuri

N. pseudonarcissus L. posedă bulbi voluminoși, cu tunicile protectoare de culoare albă-cenușie și cu viață perenă. Frunzele sunt liniare, late de 1-2 cm și lungi până la 25-30 cm. Florile, simple sau duble, sunt compuse din periant sau cupă și coronulă sau trompă, foarte bine dezvoltată. N. poeticus L. are bulbi piriformi de mărime mijlocie, frunzele înguste și tije florale lungi.

Florile au coronula scurtă și poziția ușor pendentă. N. incomparabilis Mill are tijele florale cilindrice. Florile au coronule cu lungimea apropiată celei a pedantului. N. tazetta L. sau narcisa în buchet prezintă mai multe flori pe aceeași tijă, N. poetaz, ca și specia precedentă, are mai multe flori pe tijă.

Soiri spectaculoase de narcise

SOIUL BARRETT BROWNING. Înfloreşte la început de primăvară şi preferă locurile din grădină scăldate de soare. Va atrage privirile tuturor, datorită contrastului puternic dintre petalele albe şi trompeta cărămizie.SOIUL SOVEREIGN. Sunt narcise cu flori foarte mari, galben-portocaliu, extrem de atrăgătoare. Înfloresc spre sfârşitul primăverii, iar florile formează o tijă înaltă, ceea ce le face pretabile pentru comerţul cu flori.SOIUL TAHITI. Formează flori spectaculoase, ce apar pe la mijlocul primăverii. De asemenea, este un soi de talie înaltă, ceea ce o recomandă şi pentru culturile de flori pentru buchete.SOIUL PETIT FOUR. Este un soi premiat, ce oferă flori cu petale albe şi o trompă dublă, colorată în orange-deschis. Înfloreşte spre sfârşitul primăverii, iar florile sale sunt parfumate şi de lungă durată.SOIUL BRIDAL CROWN. Este un soi de narcisă cu flori albe, bătute şi cu tije foarte lungi. Înfloreşte la începutul primăverii, iar florile sale sunt pline de mireasmă.SOIUL WHITE LION. Este un soi vedetă printre narcise, deoarece oferă flori cu un set dublu de petale, o combinaţie perfectă de alb şi galben. Asigură frumuseţea grădinii pe tot parcursul lunii aprilie. Se recomandă plantarea în pâlcuri pentru un efect vizual fantastic. Florile au tija foarte înaltă şi pot fi folosite cu uşurinţă în aranjamentele florale.Surse: adelaparvu.com; scridoc.com
Imagine: qfbgardening.com
loading ...