LEANDRU: Îngrijire în funcție de anotimp, păstrare în sezonul rece

14 nov 2023
Leandrul este o plantă ușor de întreținut și crescut. E nevoie doar să rețineți principalele activități obligatorii pentru fiecare sezon în parte și vă veți bucura de o floare frumoasă.
 

Leandru – Îngrijire Toamna

Îngrijrea leandrului toamna necesită mai multe operațiuni:
  • 1 - Tăierea leandrului
  • 2 - Schimbarea ghiveciului
  • 3- Aducerea la adăpost
 


Taiere leandru - este activitatea ce se poate realiza doar toamna, târziu, imediat după ce au trecut florile care are rol de a modela forma de creștere a leandrului. Tăierea leandrului se poate face cu o forfecă specială de tăiat vița-de-vie, sau cu un fierăstrău. Puteți tăia orice ramură, la ce lungime doriți, leandrul fiind un arbust foarte rezistent.
 
Tăierea leandrului nu este neapărat necesară toamna, fiind o activitate care are ca scop formarea coroanei plantei. În cazul în care nu doriți, puteți să săriți peste această activitate. Pe de altă parte, tăierea leandrului, are și rol de micșorare a dimensiunilor acestuia. În cazul în care nu doriți să crească foarte mult sau să fiți nevoiți să-i schimbați ghiveciul.

Schimbarea ghiveciului - este necesară odată cu creșterea în dimensiuni, însă țineți cont că nu are nevoie de un spațiu foarte mare. De exemplu, un leandru matur de dimensiunea a 1,5-2m înălțime, poate fi ținut ușor într-un container de 35-40l. Schimbarea ghiveciului se face doar toamna, după ce florile au dispărut. Odată cu această activitate vă recomandăm să împrospătați o parte din turbă. Curățați ușor în jurul rădăcinilor, fără să insistați prea mult și puneți turba nouă suplimentară.
 
Leandru – Îngrijire Iarna
Odată pregătit pentru iarnă, nu va rămâne decât să aduceți leandrul în zone protejate de îngheț. Leandrul, iarna, are nevoie de o perioadă de repaus, astfel între Noiembrie si Februarie-Martie, acesta trebuie s- stea într-o zonă rece, dar luminată. Nu coborâți temperatura mai jos de 4-5 grade, pentru că, deși va supraviețui, acesta este în pericol să piardă bobocii de flori, care se produc pe timpul iernii. După cele 3 luni de repaus, puteți aduce leandrul într-o zonă mai călduroasă și luminată, în cazul în care doriți să-i grăbiți înflorirea.
 


Iarna, leandrul nu trebuie udat des. Evitați cât puteți să fie umed, pentru că poate duce la putrezirea rădăcinilor. Iarna, nu puneți fertilizant și nu îi faceți tratamente.
 

Leandru – Îngrijire primăvara și vara

Primăvara, leandrul trebuie scos din starea de repaus (în cazul în care a fost depozitat în încăperi reci) și adus la temperaturi normale (16-20 grade). Leandrul se scoate afară când temperatura medie noaptea a depășit 12-13 grade (poate fi și mai devreme, însă îi va întârzia înflorirea).
 
Adăugați fertilizant cu eliberare controlată, într-o formulă echilibrată ( N-P-K-ul să fie în proporții egale), pentru 5-6 luni, sau dacă nu găsiți din acest fel, puneți îngrășământ lichid universal de flori, odată la 2-3 săptămâni, pe toată perioada cât are flori.
 
Ciupiți apoi vârfurile ramurilor (vedeți mai jos tăierea leandrului), în cazul în care doriți și începeți udarea regulată. Pe timpul primăverii și verii, leandrul poate sta foarte bine pe balcon, terase sau grădină, fiind iubitor de soare. Folosiți ghivece solide, cu pereți groși, astfel încât soarele să nu încingă capilarele rădăcinilor și chiar să le fiarbă, datorită temperaturilor ridicate.
 
Îngrijirea leandrului vara este simplă. Este perioada în care leandrul produce cele mai multe flori. Udați regulat, însă nu exagerați, fertilizați regulat, dacă nu ați adăugat îngrășământ cu eliberare controlată pentru o perioadă mai mare, curățați frunzele ofilite, faceți tratamentele preventive pentru boli și dăunători.


 
Tundere leandru (ciupirea) - reprezintă retezarea ramurilor foarte tinere, proaspăt ieșite, chiar deasupra primului nod vizibil din vârf, după frunze. Aceasta activitate se face mai ales primăvara și vara, când leandrul produce ramuri și flori noi. Scopul este de a facilita o înflorire mai puternică și o ramificare mai bogată. Ciupirea se face cu vârful degetelor, fără foarfecă, ideal cu o mănușă chirurgicală pentru a elimina pericolul infectării rănilor minore realizate. Ideal după realizarea ciupirii, leandrul să fie stropit cu o substanță fungică, pentru a proteja planta de posibile boli ce pot pătrunde prin rănile produse.
 

De ce se usucă frunzele la leandru?

Când aveți această problemă, trebuie să eliminați cauzele pe rând.
  • Frunzele bătrâne ale leandrului se mai și usucă. Curățați ghiveciul și îndepărtați-le.
 
Frunzele se pot usca, prin transformarea inițială într-o culoare gălbuie și apoi în maro. Ei bine, aici pot fi mai multe cauze:
  • O udare prea intensă. Reduceți udatul și lăsați pământul să se usuce între udări, la suprafață.
  • O lipsă de nutrienți. Adăugați îngrășământ așa cum am arătata la capitolul îngrijire leandru primăvara și vara.
  • O boală fungică, care poate fi tratată chimic cu substanțe fungicide.
 
Spor la grădinărit!
loading ...