FERMIERII ANUNȚĂ PROTEST: Pe 22 noiembrie venim cu tehnica agricolă la Chișinău

15 nov 2023
Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță din nou proteste. Printr-o postare online, membrii asociațiilor menționează că în data de 22 noiembrie 2023 agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă înspre Chișinău.
 
Din start cerem scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne-au aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre, se menționează în mesaj.
 
Revendicările principale ale agricultorilor sunt:
 
1. Introducera, prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
 
2. Aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
 
3. Alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare-soarelui și porumb, cultivate  în anul 2023.
 
4. Interzicerea importului grâului, porumbului și florii-soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul  feroviar;
 
Protestul agricultorilor este absolut lipsit de substrat politic și vom curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul nostru în scopuri meschine, scrie AFF.
 
Asociația mai menționează că toate cerințele pot fi realizate fără cheltuieli bugetare suplimentare.
 
 
loading ...