DIN 4 DECEMBRIE, RUSIA INTERZICE IMPORTUL DE FRUCTE ȘI LEGUME MOLDOVENEȘTI

01 dec 2023
Rusia introduce din nou restricții pentru importul fructelor și legumelor moldovenești. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Rosselkhoznadzor a publicat un comunicat de presă prin care anunță că din luna decembrie nu va mai importa produse vegetale din R. Moldova.
 
Rosselkhoznadzor este nevoit, din 4 decembrie 2023, să revină la restricțiile introduse în 2022 la importul de produse reglementate din Republica Moldova în Rusia.
 
Motivul interzicerii este detectarea sistematică în curs de desfășurare a obiectelor de carantină în legume și fructe care pot cauza daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole rusești, precum și lipsa de răspunsuri din partea agenției competente din Republica Moldova la notele Rosselhoznadzor privind fiecare dintre încălcări și neasumarea măsurilor eficiente de prevenire a aprovizionării cu produse contaminate, scrie Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară.
 
Amintim că în 15 august 2022 Rosselkhoznadzor a introdus restricții temporare la importul de produse vegetale în Rusia din mai multe regiuni ale Moldovei. Atunci motivarea restricțiilor a fost identificarea a produselor contaminate cu:
  • molia de rasă Grapholitha molesta (Busck);
  • Musca orientală a fructelor Bactrocera dorsalis Hend;
  • Putregai brun de monilioză Monilinia fructicola (Iarnă) Miere;
  • musca mediteraneană a fructelor Ceratitis capitata Wiedemann;
  • Ambrosia artemisiifolia L.
loading ...