CEAPA CULTIVATĂ PRIN RĂSAD DĂ PÂNĂ LA 40 T/HA. Unde găsim răsad de ceapă în Moldova?

27 apr 2022
Cultivarea cepei prin răsad se practică pe suprafețe mici din cauza costului ridicat, influențat de producerea și plantarea răsadurilor. Cultivarea cepei prin răsaduri presupune mai mult efort și mai mult timp, dar asigură o recoltă mai bogată la hectar. Această metodă de cultivare este o soluție pentru cei care nu au suprafețe extinse de teren, dar își doresc cantități mai mari de producție. În acest caz, cultura se înființează primăvara târziu, iar pe același teren, până la plantarea răsadurilor de ceapă, se pot înființa culturi de salată, spanac, ridichi de lună etc.

Ion Zaharia, fermier din raionul Leova, crește răsad de diferite culturi de mai mulți ani. Pentru prima dată în acest an, are în vânzare și răsad de ceapă. Bărbatul spune că pentru oamenii din regiune este ceva nou, dar curioșii îl cumpără pentru a-l testa în grădinile lor.

Semințele sunt aduse din Olanda. Noi punem câte 5 semințe în fiecare casetă, astfel câștigăm teren. De obicei, prin arpagic, se pune câte una, iar asta o punem câte 5 alături. Ele cresc separat, nu sunt alipite, cresc foarte bine. Desigur, pentru o recoltă bună, trebuie bine îngrijite. De obicei, de pe un metru pătrat de pământ pot fi recoltate 10 kg de ceapă cultivată prin arpagic, dar crescută prin răsad, pot ieși 50 de kg ceapă.

De la noi, oamenii cumpără răsadul de ceapă cu tot cu casetele în care au fost semănate. Acasă îl scot din ele și îl plantează în grădină sau câmp, susține fermierul.

Răsadurile de ceapă se plantează manual, de regulă, în luna mai, cam la 50 de zile după ce răsadurile au răsărit. Răsadul este bun pentru plantat atunci când planta are 3-4 frunze, o înălțime de 15 cm și diametrul de 0,5 cm. Ceapa cultivată prin răsad are nevoie ridicată de apă și preferă solurile umede.

Răsadul de ceapă nu se plantează adânc, la 5 cm în pământ. Astfel, când crește, iese la suprafață, iar rădăcina se duce în pământ. Asta îi permite să-și ia umiditatea suficientă, iar când plouă mult, ea nu stă în apă. Noi recomandăm ca răsadul de ceapă să fie udat, cea mai bună metodă fiind cea prin picurare. Dacă nu va fi udată, deja în funcție de nivelul de precipitații, în lipsa umezelii, ceapa nu va fi atât de mășcată. De obicei, dacă acum noi deja avem răsadul, ea va fi gata de recoltare aproximativ la mijlocul lunii iunie.

Ceapa crescută din răsad rezistă foarte bine pe timpul iernii. Ea nu încolțește, nu se strică, dar, iarăși, dacă este crescută corect, menționează Ion.

Pregătirea terenului pentru răsadul de ceapă se efectuează la fel ca pentru celelalte metode de cultură a cepei. Pentru combaterea buruienilor se vor face erbicidări, ca și în cazul culturii cepei prin semănat direct sau arpagic. Înainte de plantare, se recomandă scurtarea rădăcinilor cu aproximativ 2 cm, dacă timpul este călduros, se îndepărtează 1/3-1/2 din limbul frunzelor mai bine dezvoltate. Se plantează pe un strat de 140-150 cm lățime, la o distanță de 30 cm între rânduri și 6-8 cm între plante pe rând, cu 1-2 cm mai adânc față de nivelul la care au fost la locul de producere. Producția la hectar este de 15-20 t, iar în cazul culturilor irigate, poate ajunge la 30-40 t/ha.
 
loading ...