A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA LEMNELOR DE FOC. Prețurile sunt mai mari decât în 2022

20 nov 2023
În nordul țării, a început distribuirea lemnelor pentru iarnă. Primii beneficiari sunt instituțiile de menire socială, urmate de categoriile de populație care se confruntă cu nevoi urgente. Prețul unui metru ster de lemn a crescut semnificativ, cu aproape 300 de lei, comparativ cu anul trecut. Ocolul silvic din comuna Șolcani, raionul Soroca, a fost asaltat de cereri. Zilnic, oamenii vin în pădure pentru a cumpăra lemne și a le transporta acasă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Moldova1.
 
Sectoarele de pădure din Soroca, Florești, Drochia și Dondușeni au fost supuse unor ample lucrări de defrișare înainte de sezonul rece. Pădurarii au reușit să adune stocuri de lemn, iar distribuirea masivă a masei lemnoase a început în aceste zile.
 
Eliberăm lemnele la populația din împrejurimi, primării, școli, grădinițe din raionul Soroca, raionul Drochia și o parte pentru Dondușeni. Populația vine la Ocolul silvic scriu cerere, îi înregistrăm și după ce se face recepția tehnică eliberăm producția la oameni, spune Serghei Revenco, responsabil de la ocolul silvic Șolcani.
 
Cum temperaturile au scăzut brusc, unii oameni s-au grăbit să vină la ocoalele silvice pentru a procura lemne de foc.
 
Dacă vremea se răcește trebuie să facem focul. Am mai tăiat niște copaci prin grădină mai putrezi, dar acum am venit la ocolul silvic după lemne. Așteptăm transportul să vină și să încărcăm lemnul și o să fim cei mai bucuroși că o să avem cu ce face focul, spun localnicii.
 
Întreprinderea silvică de la Soroca are în gestiune 15 mii de hectare de pădure. Anul acesta, peste patru mii de metri steri de masa lemnoasă sunt disponibili pentru achiziționare directă. Prioritate la distribuire au persoanele nevoiașe, bătrânii și familiile numeroase.
 
În prezent, avem vânzare liberă. Sunt în stoc peste o mie de metri steri specii tari, majoritatea sunt stejari și salcâm. Urmează să defrișăm încă în jur la trei mii de cuburi de defrișat pentru trimestrul patru. Sperăm să ajungă la toată lumea masa lemnoasă și să facem față cerințelor, spune șeful întreprinderii silvice din Soroca, Adrian Rotari.
 
În anul 2022 prețul de vânzare a lemnului de specii tari a variat între 550 și 875 de lei per metrul ster.
 
loading ...