BEZMETICIREA SAU STUPUL BEZMETIC: Metode de recuperare a familiilor

03 jun 2024
Bezmeticirea este o formă de patologie socială. Scăpate de sub controlul mătcii familiei, albinele acceptă mai multe false mătci. Bezmeticirea este declanșată sau oprită de prezența sau absența botcilor sau a mătcii. Botcile luate în creștere de un stup bezmetic nu sunt însă viabile întrucât larvele de trântor nu se pot hrăni cu lăptișor de matcă și mor în primele zile de evoluție. În cazul familiilor bezmetice, solicitările sunt atât de puternice și dominante încât blochează toate celelalte funcții cum ar fi: culesul, clăditul, apărarea etc.
 
Semnele bezmeticirii:
  1. lipsa puietului necăpăcit;
  2. ouăle (partenogenice) depuse neregulat (pe pereții celulelor, câte 2 sau 3 în aceeași celulă);
  3. bâzâitul plângător;
  4. puietul de trântor este depus răzleț în celule mici, alungite și bombate (dacă este compact el provine de la o matcă trântoriță);
  5. un numar mare de botci, de calitate inferioara, mici, cu pereții subțiri, conținând puțin lăptișor, amplasate pe mai toți fagurii, indicând o lucrare tipică de salvare.
 
Metode de recuperare a familiilor bezmetice
Restabilirea coloniei bezmetice se face prin mai multe metode. Desființarea lor se face totdeauna la începutul primăverii și toamna târziu când, colonia se mută de pe vechiul loc și după o ușoară afumare și ciocănire a pereților albinele sunt scuturate. Ele se vor întoarce la vechiul loc și vor intra în stupii vecini unde sunt primite (vin cu gușa plină).
 
În orice stupină se pierd anual cam 4% din numărul coloniilor (din cauza bezmeticirii, îngrijirii neraționale etc.). Familiile bezmetice apărute pe timpul iernării se desființează, prin scuturarea albinelor la oarecare distanță de stupină (într-o zi călduroasă), culegătoarele fiind preluate de stupii învecinați. Cele apărute pe timpul verii, dacă au albina multă, pot fi recuperate.
 
Metoda transvazării unei larve
Metoda mutării unei larve mai mici de 3 zile dintr-o colonie normală dă rezultate bune cu condiția că bezmeticirea coloniei să nu fi depășit 2 săptămâni (adică să nu aibă puiet căpăcit de trântori provenit din ouăle depuse de albinele trântorițe). Se vor strica toate botcile, lăsându-se 1-2 clădite mai de curând, din care se vor elimina larvele, pe locul lor fiind transvazate larve corespunzătoare, luate din cuibul unei colonii normale.
 
Metoda stupului nou (Hristea)
Alegem un nucleu cu matca și, cu 24 ore înaintea lucrării, uniformizăm mirosurile, colonia bezmetică și nucleul primind deasupra ramelor câteva bobite de naftalină. Apoi, ducem stupul bezmetic la 50-60 m depărtare. Deschidem stupul bezmetic și alegem ramele cu provizii și fără puiet de trântor, le scuturăm în stupul de proveniență, după care le mutăm într-o cutie de stup nouă prevăzută cu podișor, având grijă să nu rămână nici o albină pe ele. Așezăm stupul nou, cu fagurii scuturați, pe vechiul loc ocupat de colonia bezmetică și introducem nucleul cu același miros, format din 2-3 rame cu puiet, albina și matca, de o parte și de alta a cuibului plasând ramele ce au aparținut familiei bezmetice. Introducem matca într-o colivie automată și închidem stupul astfel format.
 
Ne întoarcem la stupul bezmetic și îi scuturăm în iarbă toate albinele rămase pe fagurii cu puiet de trântor, rame ce vor fi date la reformă. Albinele bezmetice venind acasă și găsind o colonie ce are același miros ca al lor și regina, nu mai lasă albinele ouătoare să depună ouă și chiar le ucid. O parte din ouătoare nici nu mai vin acasă sau chiar dacă se mai întorc vor fi ucise.
 
În cazul în care nu dispunem de un nucleu, albina stupului bezmetic va fi preluată de vecinul său, prin scuturarea albinei sau prin folosirea metodei cu ziar.
 
Metoda Atanasiu
Se scot ramele cu albina și se scutură la o distanță apreciabilă, apoi se introduc în stup (fără albine), și se aduce o matcă tânără împerecheată (în colivie). Ușoară stropire a ramelor și a populației din stup cu sirop de zahăr diluat, simplifică lucrurile. Albinele ouătoare, fiind mai greoaie, nu mai pot reveni la stup, de la locul unde au fost scuturate.
 
Metoda Condurache
În ziua 1
Albinele se lasă 24 de ore: fără hrană și fără rame.
În ziua a 2-a
Se introduc: un hrănitor uluc cu sirop (administrat zilnic) și o matcă tânără împerecheată (în colivie), fixată pe partea de jos a hrănitorului uluc.
În ziua a 3-a:
Recoltăm făgurașul clădit cu celule de trântor pentru ca albinele să poată crește un altul, de data aceasta cu celule de albine lucrătoare. Apariția făgurașului cu celule de lucrătoare constituie indiciul că matca a fost acceptată. Mătcile false dispar și este momentul ca matca să fie eliberată. Restituim fagurii cu miere și păstură, cei cu celule de lucrătoare și ajutăm familia cu 1-2 rame cu puiet căpăcit. Restul ramelor deformate le trecem la reformă. Această metodă da rezultate foarte bune.
 
Metoda Dragan
Albinele bezmetice se stropesc, pe înserat, cu o soluție apoasă de valeriană După terminarea operației de stropire se introduce o matcă liberă între albine și se închide stupul.
 
Metoda Marza
După ce ramele au fost rărite la circa 2 cm, se introduce pe urdiniș o bucată de sugativă de circa 10 x 10 cm, peste care s-a turnat 15-20 picături eter și se închide urdinișul. După aproximativ 5 minute, se deschide stupul și se formează din nou cuibul. Regina este introdusă atunci când albinele, anesteziate și căzute pe fundul stupului, ocupă fagurii și își reiau activitatea.
 
Metoda Perret-Maisonneuve
Albinele ouătoare acceptă matca doar atunci când vom folosi o matcă ce s-a născut cu maximum 30 de minute înainte. La ieșirea din botcă a mătcii îi dăm drumul, fără altă precauție, prin gaura hrănitorului și după 8-10 zile vom constata noua pontă. Albinele vor face să dispară ouăle și larvele de trântori, și vor lichida albinele ouătoare, rămânând doar nimfele căpăcite până la eclozionare. Șingura dificultate este să dispunem de o astfel de matcă la momentul dorit.
 
Dacă introducem o botcă ea va fi distrusă. Din fericire există și aici o soluție: să înfășurăm botca mătura, pentru a rezista la manipulări, în hârtie de aluminiu, lăsând liber doar discul pe care matca tânără îl va decupa la ieșire. Albinele nu vor mai putea distruge această botcă iar vârful acesteia este foarte solid așa încât matca va ieși și va fi primită. După acceptare este bine să se dea familiei o ramă cu puiet în eclozionare, pentru asigurarea doicilor necesare.
 
Metoda Vartolomei
Familia bezmetică este așezată deasupra unei alteia normale, peste care s-a pus o plasă de plastic, după ce în prealabil i s-a scos și înlocuit toți fagurii cu puiet, iar într-un hrănitor sau într-un fagure s-a asigurat apa pentru 24 de ore, timp în care, substanța de matcă din familia de jos face ca albinele ouătoare să fie readuse la normal sau să fie omorâte de celelalte albine. După 36 de ore se scutură albinele de pe fagurii familiei bezmetice peste cei ai familiei normale, fără nici o pierdere de albină. Locul familiei bezmetice trebuie să rămână gol pentru a nu atrage fostele albine la vechiul loc.
 
loading ...