APICULTORII AU ENUNȚAT PROBLEMELE SECTORULUI. Ce le-au răspuns oficialii?

24 mai 2023
În cadrul sărbătorii „Ziua internațională a albinei” de anul acesta, apicultorii s-au adunat la masa de discuții împreună cu procesatorii, exportatorii, finanțatorii și reprezentanți ai autorităților centrale. Aceștia au enunțat cele mai stringente probleme ale sectorului și au venit cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legal. Apicultorii au enunțat lipsa Codului Silvic, absența unui laborator performant, au solicitat subvenții pentru kilogramul de miere, plantarea copacilor meliferi ș.a.
 

Codul silvic încă nu a fost aprobat

Vreau să atrag atenția asupra atitudinii față de albine. Ce ține de MAIA, lucrați, vă rog, asupra conceptului de dezvoltarea a sectorului cu bătaie lungă. 80% din câștigul pe care îl avem de la albine sunt pentru celelalte ramuri, nu pentru noi apicultorii nemijlocit. Îmi pare rău că încă nu a intrat în vigoare codul silvic. De ce noi albinarii suntem puși în aceeași listă cu cei ce organizează activități de agrement în pădure?

Avem de lucrat mult și asupra reglementării cadrului legal cu referire la organizarea vetrelor, și a celor temporare, dar, mai ales, a celor permanente. Este un aspect foarte important.

Un alt aspect, gândiți-vă la un mecanism prin care pot fi stimulați și fermierii care au nevoie de polenizare, dar nu își permit să achite astfel de servicii, și noi apicultorii. Într-un final, va fi benefic pentru tot lanțul de producere a produselor agricole, a menționat Popa Grigore, apicultor din satul Hulboaca, municipiul Chișinău.


 

Acces în pădure pe tot parcursul anului, pașaport digital al stupinei și subvenții pentru kg de miere

O altă solicitare a apicultorilor a fost accesul în pădure pe tot parcursul anului. Regulamentul care este în vigoare acum este defectuos și nu corespunde activităților de la stupină.

Avem nevoie de susținerea ANSA și a Ministerului pentru operarea unor modificări la regulamentul de implementare a programului BeeProtect. Ne dorim să avem și noi pașaport digital al stupinei și sperăm să obținem această realizare. Astfel, vom reuși să reducem la maxim problemele de intoxicare a familiilor de albine.

Solicităm suportul autorităților privind stabilirea unor laboratoare ce au capacitatea de a efectua analize de atât pentru albine, cât și pentru produsele de uz fitosanitar. Astfel vom putea stabili cu certitudine cauzele intoxicării albinelor și, respectiv, a vinovatului. Dacă noi nu acoperim cheltuielile unui laborator din RM, poate e cazul să avem niște contracte cu vecinii noștri din România sau alte țări. Nu mai punem problema costului, doar să avem o listă de laboratoare la care să ne putem adresa.

Am solicitat și anterior, solicităm și astăzi ca apicultorilor să le fie permis accesul în păduri pe tot parcursul anului. Să nu fim puși în categoria de activități de divertisment sau comerciale. Ar trebui să rezolvăm problema aceasta și să avem acces cel puțin de la 1 martie sau chiar pe tot parcursul anului.

Sperăm mult ca în cele peste 100 de mii de hectare noi de pădure vor fi și copaci și plante melifere. De asemenea, ne-am dori ca fâșiile forestiere sau alte plantații care se înființează prin intermediul diferitor programe europene, să fie prioritar melifere. Astfel, vom stimula dezvoltarea nu doar a albinelor, dar și a altor insecte benefice pentru agricultură.

Ne-am mai dori mai multă susține din partea statului, inclusiv financiară, cum ar fi, de exemplu, subvenția pentru kilogramul de miere facturat, inclusiv la export. Avem experiența statelor vecine: Ucraina, România. Astfel vom motiva apicultorii să-și oficializeze activitatea și vom putea fi competitivi pe piață, a declarat Ion Maxim, director executiv ANARM.


 

Internaționalizarea mierii și a produselor apicole

Exportatorii au vorbit despre necesitatea de elaborare a unor strategii și politici de internaționalizare a produselor noastre pentru penetrarea, menținerea și extinderea pe piețele mari.

Republica Moldova este în fața deschiderii unui suflu nou de dezvoltarea a sectorului apicol, mai exact: realizarea produselor obținute. Aici, vreau să menționez necesitatea de focusare a resurselor pentru trecerea la etapa de internaționalizare a produselor apicole, mă refer aici la mierea procesată, cu valoare adăugată, dar și la produsele auxiliare din stup. Aceasta este calea succesului sectorului apicol din Republica Moldova.

În ultimul timp, ne ciocnim cu scăderea prețului la miere. Noi nu putem concura cu materia primă pe nici o piață din lume. În schimb, noi putem concura cu calitatea, cu prețul și cu diversitatea. Valoarea adăugată trebuie să rămână în țară, a declarat Ştefan Condratiuc, directorul executiv al Asociației producătorilor, procesatorilor și exportatorilor de produse apicole din aria Codrilor.

Prezent la eveniment, Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, le-a dat asigurări apicultorilor că la Minister se lucrează asupra tuturor problemelor enunțate de ei. Oficialul a menționat că sectorul apicol este unul model la capitolul dezvoltare, asociere a producătorilor și conlucrare între producători, procesatori și exportatori.

Este un obiectiv major pentru Ministerul Agriculturii din Republica Moldova să armonizăm cadrul legislativ la legislația UE. În comun cu colegii de la ANSA; experți USAID lucrăm zilnic și vrem să ajungem ziua când nu vom fugi în urma trenului, dar vom fi noi locomotiva. Lucrăm pentru a dota și a avea acreditate laboratoarele despre care vorbiți.

Cât despre sectorul apicol, este unul model la capitolul dezvoltare în ultimii ani. Atunci când am ieșit cu primul lot de miere la export, ne-am angajat să livrăm calitate. Vă rog mult, ca în procesul de tehnologizare și industrializare a sectorului să nu pierdem din calitate și din încrederea partenerilor noștri internaționali, a spus oficialul.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, care produc zeci de tipuri de miere și produse apicole.
loading ...