PĂIANJENUL ROȘU COMUN AL POMILOR. Simptome de atac, combatere

08 jun 2023
Panonychus ulmi, păianjenul roșu al pomilor este un acarian văzut cel mai des pe la măr, el, însă, atacă și ceilalți pomi fructiferi. Acest dăunător împiedică hrănirea normală a fructelor cu substanțe nutritive, ceea ce va duce la scăderea greutății fructelor.
 
Plantele care sunt atacate de păianjenul roșu comun sunt legumele (castraveți, tomate, ardei, vinete), pomi fructiferi (măr, prun, zmeur, coacăz), flori (trandafiri, leandru, etc), vița-de-vie, arbori și arbuști ornamentali.
 
Larvele păianjenului roșu se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor și sepalelor. Ouăle de vară sunt depuse pe frunze, iar ouăle de iarnă pe partea inferioară a ramurilor, în jurul ramificațiilor, precum și în crăpături.

Citește și: PĂDUCHELE DIN SAN JOSE
 
La atacuri puternice frunzele atacate se usucă și cad, producându-se o defoliere prematură a pomilor ceea ce afectează și formarea mugurilor de rod pentru anul viitor.
 

Identificarea păianjenului roșu comun

O plantă care este infestată de păianjeni roșii va începe să arate nesănătos și va avea un aspect prăfuit pe partea inferioară a frunzelor sale. Nu puteți distinge cu ușurință detaliile păianjenilor roșii cu ochiul liber, dar o simplă lupă poate face detaliile mai vizibile. Un păianjen roșu comun va fi complet roșu. Există și alte tipuri de acarieni păianjen , cum ar fi acarianul cu două pete, care sunt parțial roșii.
 


Citește și: TRATAMENTE LA POMI FRUCTIFERI

În locurile în care frunza a fost atacată, veți putea observa zone punctiforme și decolorări de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de păianjenul roșu vor avea o culoare cenușiu-lucitoare și un aspect pergamentos, iar pe partea inferioară a frunzelor veți putea observa urme de pânză de păianjen.
 
Cum se controlează acarienii roșii - Păianjenul roșu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil să vedeți o infestare cu aceștia în primăvara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina păianjenii roșii este să vă asigurați că nu îi primiți în primul rând, ceea ce înseamnă sa țineți cont de lucrările de îngrijire ale plantei. De asemenea, asigurați-vă că plantele au suficientă apă.
 

Cum se manifestă atacul păianjenului roșu comun - simptome:

Condițiile favorabile de dezvoltare ale păianjenului roșu comun sunt temperaturile ridicate și umiditatea scăzută. Își face apariția în lunile mai-octombrie, iar atacul dur al acestuia are loc în special în verile călduroase. La începutul atacului, păianjenul roșu comun va coloniza partea inferioară a frunzei, iar în timp ce atacul se agravează, aceștia se extind pe ambele fețe ale frunzei.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA PIERSIC

Păianjenul roșu comun, combatere

În primul rând, este esențială irigarea constantă a plantelor și menținerea unei umidități a aerului de peste 70%. Astfel se reduc semnificativ primele colonii de păianjeni din culturile de legume. Păianjenul roșu comun atacă mai degrabă plantele ușor ofilite, care sunt sub stres hidric.

Citește și: CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI
 
Se pot aplica și diverse insecticide, cunoscute sub denumirea de acaricide. Acestea ajută la combaterea eficientă a păianjenului roșu comun din culturile agricole atacate.

Sursa: Garden Farm
 
 
loading ...