CREDITE PREFERENȚIALE PENTRU SECTOARELE: Cerealier, apicultură, zootehnie etc.

08 nov 2023
Mai mulți fermieri vor putea accesa credite preferențiale. Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, în scopul extinderii criteriilor de eligibilitate în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”.
 
Până acum, se ofereau finanțări pentru sectorul horticol și vitivinicol, însă se dorește ca aceste resurse să poată fi accesate de un număr mai mare de agricultori care au activități în zootehnie, acvacultură, piscicultură, turism, apicultură și culturi cerealiere. Agricultorii care au accesat resursele financiare ale Proiectului confirmă avantajele în comparație cu alte entități care acordă credite investiționale. Aici ne referim la faptul că Proiectul oferă cel mai mare termen pentru creditare - până la 10 ani; cel mai mare plafon financiar - până la 5 mln euro pentru un beneficiar; cea mai mare perioadă de grație oferită la împrumut - 4 ani; cea mai atractiva dobândă disponibilă pe piața noastră la rata dobânzii fixă la creditarea în euro, a menționat secretarul de stat Vasile Șarban.
 
Oficialul a mai menționat că pentru a răspunde cererii de finanțare în alte sub-sectoare ale agriculturii și producției alimentare, până la 30% din valoarea împrumutului va fi eligibilă pentru a fi alocată întregului lanț valoric al agriculturii. Alte modificări ale contractului de finanțare se referă la majorarea ponderii finanțării Componentei „Laboratoare, educație, formare și dezvoltare a securității alimentare” până la 15% din valoarea împrumutului.
 
Implementarea Proiectului „Livada Moldovei” a început în anul 2016, iar contractul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții avea o valoare de 120 de milioane de euro. Până acum, au fost valorificate 92 de milioane  de euro. În scopul valorificării tuturor resurselor, activitățile investiționale ar putea fi extinse până în luna mai, anul 2025.
 
 
loading ...