Dacă anii precedenți primele căpșune moldovenești apăreau pe piață după 25 aprilie, în această primăvară ne putem bucura de pomușoarele autohtone mult mai devreme. De aproximativ 5 zile, consumatorii savurează căpșunele aromate de la producătorii autohtoni.
Viorel Gavriluța, administratorul Vioberry SRL, este unul din producătorii de căpșune care apare printre primii cu fructe proaspete pe piață. Acest an nu este o excepție, a cules primele căpșune coapte încă în data de 10 aprilie. Fermierul cultivă căpșune în spațiu protejat și în câmp deschis în satul Copanca, raionul Căușeni. A ales soiurile Marmelad și Clery.
Vremea caldă a grăbit procesul de coacere a căpșunelor și ne bucurăm de ele mult mai devreme. Dar, sunt și consecințe negative: plantele nu au reușit să se dezvolte suficient, nu va fi calibrul la care ne-am așteptat. De asemenea, recolta va fi mai mică și fructele se coc cam toate odată, nu eșalonat ca anii precedenți, susține Viorel Gavriluța.
Iarna a fost una blândă pentru producătorii de căpșune în spațiu protejat. Nu a fost nevoie să încălzească suplimentar serele. Pelicula din acril a fost suficientă pentru a menține temperatura necesară pentru dezvoltarea corectă a plantelor, spune producătorul. Bolile și dăunătorii sunt și ei ținuți sub control strict.
Anul acesta, am redus în jumătate suprafața de căpșuni în spațiu deschis: de la 6 hectare, la 2,5 hectare. Dar planificăm să dublăm plantația în spațiu protejat. Motivul este lipsa forței de muncă. Nu avem cu cine munci în câmp din păcate, a declarat producătorul pentru AGROMEDIA.
Primele căpșune, Viorel Gavriluța le vinde în magazinul propriu din orașul Chișinău și online. Când recolta este mai mare, merge la piața angro din Capitală. Spune că reușește să realizeze toată producția pe piața locală. În prezent, căpșunele moldovenești costă 150 lei/kg, prețul a rămas ca și anul trecut. În aproximativ 2 săptămâni, prețul va scădea întrucât se vor coace căpșunele în câmp deschis.