CIURUIREA MICOTICĂ A FRUNZELOR (WILSONOMYCES CARPOPHILUS) LA POMII SÂMBUROȘI

22 mai 2024
Ciuruirea micotică a frunzelor (Wilsonomyces carpophilus) este o boală care atacă mai ales sâmburoasele. Simptomele apar pe frunze, lăstari și fructe. Pe frunze apar mai întâi pete mici, circulare, de culoare verzui deschis, gălbui la început, care mai târziu devin brun-roșiatice, și ajung să aibă chiar și diametrul de 5 mm. La nivelul petelor, părticica de frunză moare, se desprinde și cade, dând astfel un aspect de frunză ciuruită.
 
Boala apare în primăverile umede cu precipitații abundente care urmează după ierni cu temperaturi moderate care au permis supraviețuirea sporilor de ciupercă. În perioada de vegetație, ciuperca se înmulțește și se răspândește în condiții de umiditate crescută și temperaturi în intervalul 2-24°C. Atacul este favorizat de rănile din scoarță produse de grindină, insecte etc.

Combatere
Este recomandat să îndepărtăm frunzele și fructele afectate, iar frunzele căzute să le amestecam cu solul. Să formăm o coroană bine aerisită, iar dacă este vorba despre o infecție rezistentă, atunci să stropim cu soluții pentru distrugerea micozelor. Preventiv putem să plantăm soiuri mai rezistente.
 
De asemenea, specialiștii sugerează:
  • Taierea ramurilor puternic afectate și arderea acestora;
  • Utilizarea obligatorie a masticului de altoire și tăiere pe rănile proaspete (necicatrizate);
  • Aplicarea unui tratament (îmbăierea pomilor) cu produse cuprice imediat după ce aceștia au fost tăiați.
loading ...