SOIUL DE CĂPȘUNI ALBION: Caracteristici, cum se cultivă?

05 jun 2023
Albion este un soi sugerat pentru toate tipurile de culturi: tunel, solar, câmp liber, grădină. Se caracterizează prin: păstrare bună după recoltare, rezistență mare la transport, fructe conice, aromate, mari, uniforme, rodire eșalonată de la sfârșit de mai până în noiembrie. Media de producție pe plantă este mult peste 1,50 kg, în condiții optime de cultivare.

Soiul Albion provine de la încrucișarea între Diamante și o selecție CAL94.16-1, efectuat în 1997 la Universitatea din California, astfel stoloni de căpșun Albion sunt extrem de ceruți în piață.
 
Tip de plantă: este de o vigoare medie și productivă, cu frunze mari. Albion este un soi de căpșuni adaptat la condițiile climatice continentale, în zonele ploioase este recomandat cultivarea doar în spații protejate. Foarte tolerant la temperaturile scăzute.


 
Citește și: CUM SĂ CREȘTI CĂPȘUNI BIO?

Fructul: de dimensiuni mari, foarte mari (media 30-35 gr.), cu forma lungă conică, consistența este bună, culoarea exterioară este un roșu strălucitor cu o pulpă de culoare deschisă. Albion are excelente caracteristici organoleptice, cu o bună perioadă de păstrare. Cu un randament ridicat de fructificare.
 

Căpșunile Albion – condiții necesare pentru cultivare

Căpșunile Albion prefera un sol bine drenat, dar nici prea nisipos, cu brazde (biloni) ridicate. Deoarece el este sensibil la oidium, în interiorul tunelului planta are nevoie de o aerisire constantă. Având în vedere mărimea mare a fructelor este ușor de cules.

În culturile de producție Albion are nevoie de o doză mai mare de fertilizare și un bun echilibru de micro-macro elemente (fier, mangan, etc.). În sere și tunele, este important să se evite umiditatea ridicată și temperaturile de noapte mari fără ventilație, deoarece aceste condiții climatice pot reduce fermitatea și productivitatea plantelor. În culturile de câmp creșterea energică a plantelor protejează fructele de la brumă și arsuri de soare.Citește și: CREȘTEREA CĂPȘUNILOR ÎN SACI
 
Dăunători și rezistența la boli: Albion este sensibil la Colletotrichum acutatum (Anthracnose), dar la majoritatea bolilor de făinare este rezistent. Este important să se execute preventiv tratament împotriva putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea) și putregaiului de rădăcină (Rhizoctonia fragariae).
 
SFATURI UTILE

Plantare căpșuni Albion în câmp deschis
Plantarea se realizează toamna între 10 septembrie și 15 octombrie, primăvara în perioada sfârșitul martie - aprilie sau vara în perioada iunie-iulie.
 
Plantarea manuală implica trei operațiuni:
  • execuția gropii cu plantatorul sau cu sapa la 10-15 cm adâncime;
  • introducerea stolonilor în gropi;
  • strângerea pământului pe lângă rădăcini, astfel încât acestea să facă masă comună cu solul.
Plantarea mecanică se realizează cu ajutorul mașinilor de plantat răsaduri de legume care se adaptează la sistemul de plantare al stolonilor de căpșuni.
 


Citește și: ÎNFIINȚAREA PLANTAȚIILOR DE CĂPȘUNI

Principalele condiții pentru reușita culturii sunt:
  • poziția rădăcinilor care trebuie să fie perfect verticală și dreaptă în gropi;
  • coletul stolonilor să fie la nivelul solului;
  • mugurele central să fie deasupra solului;
  • solul să fie bine tasat prin calcare în jurul plantelor, astfel ca, la prinderea ușoară de frunze, plantele să opună rezistență;
  • irigarea culturii.
Sistemele de plantare – Căpșuni Albion:
  • în rânduri simple, cu distanța între rânduri de 60-100 cm, în funcție de sistemul de întreținere a solului (manual sau mecanizat) și 20-25 cm între plante pe rând pe teren nemodelat;
  • în benzi, pe teren modelat, în biloane de 2 sau 4 rânduri. Distanțele de plantare sunt de 35 cm între rândurile din bandă, 85-95 cm între benzi și 20-25 cm între plante pe rând.
Citește și: SOIURI DE CĂPȘUNI CARE RODESC TOT ANUL

Plantarea căpșunului Albion în cultura protejată
Modalitatea de plantare este aceeași ca la plantarea în cultura liberă. Schema de plantare este în benzi de 2-5 rânduri pe teren modelat, în biloane, sau plan cu distanța între benzi de 85-95 cm, între rânduri pe banda de 35 cm, iar între plante pe rând de 20-25 cm.


 

Când se plantează căpșunii Albion?

Înființarea culturii în solarii și tunele se poate face și în perioada 1-15 iunie, dar această lucrare implică folosirea la plantare a stolonilor refrigerați, care dau rezultate mult mai bune la prindere (90-91%), față de stolonii proveniți direct din stolonieră (60-75%).

Plantarea în seră se realizează cu stoloni fortificați în câmp, ce se păstrează în celule frigorifice până la plantare.

Citește și: BOLILE CĂPȘUNILOR

Cultura se poate realiza direct pe sol sistem clasic sau pe verticală. Epoca ideală de plantare este în ultima decadă a lunii noiembrie sau mijlocul lunii aprilie.

Cultura la sol se face pe teren plan sau modelat în biloane, în benzi de 2-4 rânduri, cu distanța între benzi de 70 cm, între rânduri de 40 cm și între plante pe rând de 20-25 cm. Tehnica plantării este aceeași ca la cultura neprotejată.

Sursa: Semplus
loading ...