PRIMĂVARA DĂ SEMNE CĂ VOM AVEA UN AN AGRICOL BUN. Ce spun fermierii?

26 apr 2023
Culturile de toamnă s-au dezvoltat bine, rapița deja înflorește, iar grâul este în perioada de creștere intensivă. Fermierii sunt în așteptarea timpului însorit pentru a finaliza campania de semănat de primăvară. Ploile și vremea rece au întârziat puțin însămânțarea terenurilor cu floarea-soarelui și porumb, dar, din spusele agricultorilor, asta nu ar trebui să afecteze recolta din toamnă, mai ales că plantele au suficientă umiditate în sol.

Adrian Prohnițchi, fermier din zona de Sud, satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, a reușit înaintea ploilor să administreze fertilizanții și să erbicideze grâul de toamnă și rapița. A început semănatul la floarea-soarelui, dar, din cauza precipitațiilor, a oprit lucrările.

În mare parte, putem spune că am reușit cele mai importante lucrări. Am stropit grâul cu erbicid și insecticid, rapița cu insecticid și așteptăm zilele cu soare pentru a continua celelalte lucrări. Temperaturile nu sunt foarte înalte, +25 de grade cum erau anii precedenți în această perioadă, avem deocamdată +10, +15 grade Celsius și vom reuși și cu cultura de floarea-soarelui, a declarat fermierul pentru AGROMEDIA.



La Nord, situația este aceeași. Vsevolod Dabija, cultivă culturi de câmp și fructe în satul Rudi, raionul Soroca. Fermierul povestește că a încercat să intre în câmp zilele trecute, dar pământul este încă prea ud.

Pentru joi, vineri, meteorologii transmit timp frumos, poate se opresc ploile și începem semănatul. Ieri am vrut să cultivăm, dar nu am reușit să lucrăm suprafețe mari.

Livezile sunt în stare bună, am efectuat deja două stropituri. Vișina este deja în floare, mărul încă nu a înflorit. Timpul rece nu ar trebui să influențeze dezvoltarea fructelor, menționează agricultorul.

Mazurchevici Mihai din satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia spune că primăvara de anul acesta are condițiile bune pentru culturile de câmp. Umiditatea suficientă și temperaturile nu foarte înalte au favorizat creșterea armonioasă a grâului și a rapiței, care promit recolte frumoase.

Mazărea a răsărit frumoasă, ceapa la fel, morcovul a răsărit bine. 70% din suprafața cultivată cu grâu am erbicidat. După ce finalizăm administrarea erbicidelor, vom da fungicidul, apoi insecticid cu microelemente.

Pământurile sunt pregătite toate. Pe unele porțiuni vom da erbicid total, apoi vom semăna. Pe câmpurile mai curate, vom administra erbicid după răsărirea culturii, vom cultiva. Dacă se face vreme bună, în 10 zile reușim să efectuăm toate lucrările din această perioadă.


Dacă e să ne amintim, anterior, floarea-soarelui și porumbul se semănau în luna mai. La sfecla de zahăr ne-am reținut puțin. Pe 24 aprilie am reușit să semănăm 33 de hectare și a trebuit să ne oprim din cauza ploilor.

Mai avem încă 50 de hectare de însămânțat cu sfeclă de zahăr. Dacă zilele următoare se face vreme bună, într-o zi finalizăm. Anul trecut, am fost nevoiți în data de 5 mai să semănăm a doua oară, apoi vântul puternic ne-a distrus o bună parte din semănătură. Dar, am irigat suprafețele rămase și am recoltat 70 de tone de sfeclă la hectar. Tot anul trecut am semănat porumbul în data de 28 mai și am recoltat 8 tone de grăunțe la hectar, tot cu irigare.


În prezent, nu văd o problemă condițiile meteo. Startul este bun, important este să nu urmeze temperaturi foarte înalte, ele vor fi un stres pentru culturi, a declarat fermierul pentru AGROMEDIA.
loading ...