În această primăvară, rapița a înflorit cu aproximativ o lună mai devreme. Dacă trecătorii se bucură de lanurile colorate în galben, atunci producătorii sunt îngrijorați de viitoarea recoltă. Așa cum încă persistă riscul de înghețuri la suprafața solului, cultura ar putea fi serios afectată de temperaturile negative.
Ion Borcilă, fermier din raionul Florești are rapița bine dezvoltată și cu potențial înalt de recoltă. Rezultatul se datorează mai multor factori cumulativ: hibridul ales, respectarea tehnologiei corecte și umiditate suficientă în sol, susține agricultorul.
Toate lanurile sunt în floare sau buton. Cultura s-a dezvoltat foarte bine. Am avut un start bun încă din toamnă. Mai slab dezvoltate sunt plantele acolo unde nu a fost suficientă umiditate în sol toamna.
Iarna nu a înghețat, respectiv, în primăvară planta și-a continuat vegetația, nu a avut nevoie de perioada de recuperare. Am avut și temperaturile ridicate, astfel, rapița a înflorit mai devreme. Cel mai mare risc sunt înghețurile, care ar putea să distrugă recolta.
Până în prezent, am efectuat tratamente cu erbicid și insecticid. De asemenea, am administrat de 2 ori îngrășăminte. Mai avem planificate tratamente cu insecticid la necesitate și ultimul tratament înainte de recoltat pentru a preveni crăparea silicvelor, ne-a spus Ion Borcilă, fermier din raionul Florești.
Sunt însă câmpuri unde rapița nu a reușit să se dezvolte suficient până la înflorire și fermierii se așteaptă la recolte mai mici decât de obicei. Igor Tcaci, fermier din satul Hiliuți, raionul Râșcani susține că anul acesta a redus în jumătate suprafața cultivată cu rapiță. Sunt deja câțiva ani de când această cultură este afectată din diferite motive: grindină, îngheț etc.
În mod normal, floarea trebuia să apară în a doua decadă a lunii mai. Căldurile prea mari pentru luna aprilie au urgentat dezvoltarea și înflorirea culturii de rapiță. Astfel, planta a pășit peste unele faze de dezvoltare și nu a reușit să acumuleze masa vegetativă corespunzătoare. Drept rezultat, vom avea roadă mai mică. Planta nu reușește să ramifice. Deja am observat în câmp și la mine, și la vecini că plantele au mai puține ramuri de rod.
Înghețurile sunt și ele un pericol, dar aici depinde mult de cât de mult vor coborî temperaturile, de curenții de aer și alți factori. Am mai avut cazuri cu ninsori și înghețuri chiar și în luna mai, susține agricultorul, pentru AGROMEDIA.
Potrivit specialiștilor, în perioada de buton floral – începutul înfloritului rapița este cele mai vulnerabilă la temperaturile negative. Temperaturile sub 0 grade Celsius duc la formarea cristalelor de gheață intracelulare și extracelulare. Din această cauză, pot apărea leziuni mecanice și uneori chiar moartea plantelor de rapiță.
Daunele produse de frig depind foarte mult de stadiul în care se află plantele. Specialiștii susțin că înghețul din perioada de înflorit cu siguranță va întârzia maturitatea plantelor. Totuși, producția va suferi daune minore de cele mai multe ori. Foarte periculos este însă înghețul de după înflorit care poate duce la pagube serioase în producție.