PRODUCE LUCERNĂ ȘI O EXPORTĂ ÎN ȚĂRILE ARABE. Face NoTill, crește cereale și legume cu sisteme moderne de irigare

27 sep 2023
Veaceslav Burlacu este administratorul companiei agricole SRL Svirol-Agro de la sudul Moldovei, care cultivă lucerna și, mai nou, o exportă în Țările Arabe. Și-a început activitatea cu creșterea roșiilor și a cerealelor, dar, treptat, a schimbat domeniul, optând pentru ceva mai puțin răspândit la noi și nu a dat greș.
 
Nu, nu mai avem de-a face cu roșii. Am exersat cultivarea acestei legume în primul an de activitate. Din diverse motive obiective, am încetat să facem asta și am trecut la ardei dulci. Dar, pe primul loc în activitățile noastre este acum lucerna. Ardeii dulci sunt mai mult un hobby pentru noi; îi cultivăm în patru sere.
 
De doi ani, lucrăm la lucernă. Anul acesta, am avut 136 de hectare din această plantă, dar până anul viitor intenționăm să creștem semnificativ suprafața - probabil până la două mii de hectare. Și dacă nu mă înșel, aceasta va fi cea mai mare suprafață de lucernă de pe teritoriul Republicii Moldova.


 
Cu agricultura conservativă au economisit, motorină și pesticide
Veaceslav face agricultură conservativă. Anul acesta, a semănat porumb și floarea-soarelui fără lucrarea solului și spune că are o recoltă destul de bună. A recoltat două tone de floarea-soarelui, în timp ce de pe câmpul alăturat, vecinul a recoltat în jur de o tonă. Deci, are un rezultat de două ori mai bun.
 
Dacă nu cultivați solul, atunci are loc conservarea apei în el. În timpul procesării și cultivării, se evaporă, iar sistemul capilar care a fost creat de microorganisme este distrus, canalele sistemului radicular al culturilor anterioare sunt perturbate. Și aici este important de menționat că în aceste canale se poate dezvolta sistemul radicular al culturilor noi pe care le semănăm și poate crește mai adânc decât dacă am cultiva solul. Ne-am obișnuit de multă vreme cu faptul că solul trebuie arat și slăbit la o adâncime de 18-20 cm, dar din anumite motive nimeni nu s-a gândit vreodată la ce ar putea fi la o adâncime mai mare de 20 cm. Și acolo este un strat de pământ destul de serios compactat, pe care rădăcinile plantei practic nu îl pot pătrunde. În consecință, sistemul radicular a trebuit să se dezvolte numai până la o adâncime de maxim 25 cm.
 
Aplicând principiile agriculturii conservative, reușim să economisim motorină – până la 60 de litri la hectar. Și dacă am cultivat anul acesta 3 mii de hectare de teren, atunci calculează cât combustibil și, în consecință, bani am economisit. De asemenea, datorită acestor metode am reușit să reducem utilizarea pesticidelor cu aproape 40% la hectar și unele chiar cu 60%.


 
Lucernă pe 2,000 de hectare
Compania SRL Svirol-Agro a fost prima întreprindere din Moldova care a început să exporte lucernă în Emiratele Arabe Unite. Companiile asiatice sunt interesate să coopereze și numărul acestora este în creștere, spune fermierul.
 
În ceea ce privește acei parteneri cu care am început să cooperăm mai devreme, avem în continuare relații excelente cu ei, dezvoltăm această industrie și intenționăm să investim serios în ea. După cum am mai spus, scopul nostru este să semănăm 2 mii de hectare de lucernă anul viitor, iar acesta va fi un record pentru Moldova. În ultimii doi ani, compania noastră a fost cel mai mare exportator de lucernă din Moldova, iar în 2024 vom ocupa primul loc pe podium printre cei mai mari producători de lucernă din țara noastră. Într-o oarecare măsură, am fost norocoși că am stabilit parteneriate - am întâlnit aceste companii străine literalmente în ultimul moment.
 
În prezent, desfășurăm lucrări foarte laborioase la pregătirea solului și a sistemului de irigare. Anul viitor, vom doborî un alt record, iar aceasta va fi cea mai mare suprafață irigată din Moldova. În general, planurile noastre sunt destul de mari și serioase. Sperăm că totul va fi bine, în ciuda faptului că 2023 s-a dovedit a fi un an foarte dificil.
 
Vor să bată recordul la suprafețe irigate din țară
În prezent, compania așteaptă câteva sisteme de irigare din China. Pentru anul viitor planifică să comande încă 12-15 sisteme de irigare de la chinezi.
 
Am participat la Proiectul Digital Impact. Acesta ne-a oferit oportunitatea de a implementa sistemul FMS (FARMING MANAGEMENT SYSTEM) de la Agriscop SRL în managementul nostru. Această platformă colectează date de la toți senzorii într-un singur loc și generează diferite tipuri de rapoarte. Acest proiect, pe scurt, ne oferă timp și libertate. În doar două clicuri pot afla cum merg lucrurile pe câmp, cum decurge recolta de floarea-soarelui, de exemplu, câte zboruri s-au făcut, cât tonaj a fost recoltat etc. Și asta este tot - fără a fi nevoie să sun pe cineva, să pun întrebări. Sistemul FMS îmi oferă posibilitatea de a lucra fără specialiști, de a gestiona procesele de lucru, chiar și de la o distanță de câteva sute de kilometri.
 


Datorită proiectului mai sus menționat, compania noastră a reușit să exercite un control clar asupra costurilor cu combustibil, semănat, recoltare, precum și asupra calculului și plății salariilor către angajați. Dacă totul este adus la perfecțiune, atunci sunt sigur că se poate obține același control asupra depozitării cerealelor. Proiectul oferă oportunități excelente de a controla multe procese și de a reuși să finalizeze toată munca. Există un anumit nivel de dezvoltare a afacerii, ajuns la care te confrunți cu faptul că pur și simplu fizic nu ai timp să-l controlezi în totalitate, iar apoi sistemul FMS vine în ajutor, oferind, după părerea mea, minunat și simplu. solutii necesare. La urma urmei, conducerea unei afaceri ar trebui să aducă nu numai bani, ci și bucurie.
 
Întrebat: Cum ați evalua astăzi procesul de digitalizare a afacerilor din Cahul? Antreprenorul a răspuns:
 
Per total, bine. Dar, deocamdată, există ceva pentru care trebuie să ne străduim mai mult și ceva de îmbunătățit. Puteți accelera procesul de digitalizare dacă nu vă este frică să vă asumați riscuri. Numai prin încercare și eroare puteți obține unele rezultate și vă puteți îmbunătăți nivelul. Avem nevoie de bani, avem nevoie de investiții pentru asta, atunci va fi un efect.
 
Sursa: Pavel Zingan
loading ...