AU REVENIT LA APICULTURA DIN NECESITATEA POLENIZATORILOR ÎN LIVADĂ ȘI SERĂ

19 apr 2024
Fac agricultură de mulți ani și știu sigur că fără polenizatorii principali – albinele – roadele nu vor avea roade. Maria și Nicolai Janga cresc fructe și legume în satul Ciuciuleni, Hîncești. După o pauză de mai mulți ani, soții au decis să mai dea o șansă apiculturii și să revină la munca la stupină. Au fost motivați nu atât de producerea mierii, cât de necesitatea albinelor ca polenizatori. De această dată, nu ca simpli amatori, dar și-au propus să dezvolte o afacere în acest domeniu. Entuziasmul lor a fost susținut de proiectul Comunități Prospere (HIP),  finanțat de Dorcas Aid Internațional și implementat de Fundația Dorcas din Moldova în parteneriat cu Federația Agricultorilor din Moldova.
 
Maria a fost instruită cum să elaboreze un plan de afaceri, să identifice riscurile, să planifice activitățile și să completeze o cerere de finanțare.


 
Noi producem fructe și legume în propria grădină și aveam nevoie de asigurarea polenizării, de aceea am solicitat familii de albine. În această primăvară, când le avem, am observat că polenizarea are loc mai bine, atât la pomi, cât și legume. Dar mai mult decât atât, mierea este un produs folositor și în general, tot ce produce albina este util – fagure, propolis, polen etc., susține femeia.
 
Soții Janga spun că împreună au reușit să construiască și să mențină o gospodărie prosperă. Deși au avut încercări anterioare în albinărit, lipsa de experiență i-a descurajat. Proiectul le-a amintit de pasiunea lor - poate a treia tentativă de a crește albine va fi cu noroc.
 
Am învățat cum să inițiez o afacere și cum să o dezvolt. Nu știam toate procesele, că am nevoie de un plan gândit, în care să fie incluse riscurile și oportunitățile. Un plus valoare al proiectului este că a durat puțin, a fost simplu de lucrat și cel mai important, ne-am văzut foarte rapid dorința împlinită, povestește agricultoarea.


 
Soții spun că principala reușită este faptul că au ieșit din această iarnă fără pierderi la a familiilor de albine. Și, totodată, înțeleg că au nevoie de mai multe cunoștințe în domeniul apiculturii, de aceea, sunt în căutarea informațiilor și a oportunităților de dezvoltare.
 
HIP este primul proiect la care familia a participat, iar experiența a fost una pozitivă, așa cum le-a oferit nu doar cunoștințe, ci și finanțare. HIP a fost implementat în anul 2023, în cinci localități din Hâncești și a avut scopul de a motiva fermierii să se implice mai mult în acțiunile comunitare, să dezvolte abilități de colaborare cu grupurile locale de inițiativă comunitară și să utilizeze eficient resursele de care dispun.
 
FARM a avut rolul de a crea conexiuni între fermieri, de a identifica nevoile acestora și de a împărtăși cu beneficiarii din experiența acumulată.
 
Sursa: FARM
loading ...