CAŞCAVALURI FRANCEZE PRODUSE LA SOROCA. Istoria tinerilor antreprenori, AICI

03 jul 2023
Alexandr și Dorina Donici sunt gospodarii unei mici ferme de capre din satul Mălcăuți. Comercializează lapte în stare proaspătă, dar, ce îi deosebește de alți producători sunt cașcavalurile „ca în cele mai frumoase locuri ale Provinciei Franceze”.

Sunt o tânără familie de antreprenori, care a decis să se mute la ţară după mai mulţi ani de experienţă în marketing şi câțiva ani munciți peste hotare. Ideea de a investi într-o fermă le-a venit pe parcurs, din dorinţa de a rămâne acasă şi în speranţa că Moldova va deveni o ţară din care tinerii nu vor mai dori să plece.



Ne-am focusat anume pe capre datorită proprietăţilor terapeutice ale laptelui, dar şi pentru că ne-am dorit să producem caşcavalurile franceze Chèvre şi Crottin care se fac doar din lapte proaspăt de căpriţă.

Iniţial, am avut câteva capre simple de la părinţi pe care le-am încrucişat cu mascul alpin francez şi, în rezultat, am obţinut metişi cu o productivitate mult mai mare şi un lapte mai consistent. Astfel, numărul caprelor s-a mărit şi astăzi dispunem de capre care ne dau zilnic necesarul de lapte pentru caşcavaluri.

Ziua de lucru începe cu analiza tuturor animalelor, apoi mulsul, dusul la păşuni şi pregătirea produselor din lapte. Seara, când se întorc caprele acasă, iarăşi sunt mulse şi laptele merge la procesare, iar noi, avem timp liber pentru alte lucrări în gospodărie doar în mijlocul zilei. Este destul de obositor, dar atunci când vedem că ne iese ceva frumos și gustos, iar clienții ne solicită din nou, știm că nu muncim în zadar, spun tinerii.


 
Prin produsele micii ferme, aduc calitatea și gustul natural de cândva. Sunt încrezuți și mândri de producția lor. Singuri cresc, produc și livrează produsele. Sunt la început de drum, de aceea, deocamdată, pot oferi doar sorocenilor produsele lactate de la mini fermă, dar şi surplusul de fructe, legume, carne, ouă din gospodărie. Pe viitor speră să  dezvolte ideea şi să poată satisface necesitatea clienţilor.

Cașcavalurile le pregătim zilnic din laptele proaspăt muls. Pentru a obţine un Chèvre gata de consum sunt necesare 4 zile de lucru. Iar dacă dorim un caşcaval de tip tare, e necesar de oferit 3 ore prima zi şi apoi, atenţie zilnică: întoarcere de pe o parte pe alta, spălarea cu apă cu sare când formează mucegai în procesul de maturare.

La producerea caşcavalurilor folosim doar laptele căpriţelor noastre, iar coagulant este utilizat cheagul obţinut primăvara din stomacul iezilor de 5-6 zile. Astfel, clienţii noştri, pot fi siguri că dispun de un produs 100% natural. Plus la toate, oferim cașcavalurilor forma și imaginea ca să le puteți folosi și pe masa de sărbătoare. De exemplu, Chèvre îl avem clasic, dar și cu diferite condimente, ierburi uscate și nuci.


 
Tinerii își doresc să mărească numărul de capre, dar şi numărul produselor pe care le vor livra clienţilor.

Poate nu sună deloc modest, dar suntem unici prin ceea ce facem. În primul rând gustul produselor noastre este deosebit. Ne străduim de fiecare dată să aducem produselor textura fină şi cremoasă franceză, ceea ce n-am întâlnit în alte produse din market, iar nota asta o dă anume laptele de capre cu sânge francez. Și în al doilea rând, naturalețea. Or fi cele de magazin sau a altor ferme bune, dar noi suntem sinceri cu noi și cu clienții noștri și lucrăm totul la 100% natural. Printre cei care solicită laptele nostru, avem mămici care au încredere în noi atunci când îl oferă copiilor săi. Și ținând cont de faptul că activăm pe un spațiu destul de mic, orașul Soroca, ținem la reputația noastră și nu ne permitem să mințim lumea.

Cel mai mare impediment pe care-l întâmpină tinerii este lipsa braţelor de muncă şi lipsa echipamentului necesar în procesarea laptelui. Tot necesarul trebuie să-l aducă de peste hotare şi asta implică mai multe cheltuieli.
 
Noi ne conducem după motto-ul „Client mulţumit, fermier fericit!” .Și de fiecare dată când ceva nu reușim, ne oprim, ne amintim de acesta, mai spun antreprenorii.

Sursa: Ea.md
loading ...