Până nu demult, producătorii de sâmburoase din R. Moldova și-au vândut producția, în proporție de 90% pe piața estică. De aproximativ 4-5 ani, prunele moldovenești au început să cucerească piețele europene. Startul a pornit în urma unui deficit de prune în țările din Europa, iar calitățile gustative au fost motivul pentru care europenii au solicitat ulterior prune moldovenești.
Totul bine și frumos până ajungem la capitolul „sortarea fructelor”. Din țară, prunele ies ca materie primă, sunt sortate ulterior în țările UE, apoi vândute pentru consum în stare proaspătă. Or, lipsa liniilor de sortare pentru sâmburoase în R. Moldova este principalul și cel mai mare impediment pentru dezvoltarea producătorilor și accesarea piețelor noi.
Nicu Pascal este producătorul cu cele mai moderne livezi de cireșe din țara noastră. În satul Căzănești, raionul Telenești, fermierul administrează compania „Prodcar”, care produce fructe pe o suprafață de 100 de hectare. Mere, caise, cireșe, alune – toate cultivate în sistem super intensiv, cu aplicarea celor mai noi tehnologii. Anul acesta, cireșele de la Telenești au ajuns în rețelele de magazine din Europa. Circumstanțele au făcut astfel încât fructele moldovenești să se vândă la prețuri mari pe piața din UE, dar, în lipsa sortării și ambalării acest lucru nu va fi posibil și pe viitor, spune agricultorul.
Mai citește și: DEȚINE ECHIPAMENT DE RĂCIRE ȘI O LINIE DE SORTARE ȘI AMBALARE A CIREȘELOR
Pentru cireșe avem câteva linii mici de sortare, dar asta nu este suficient. Până în 2023, cireașa moldovenească nu a fost solicitată pe piețele UE. S-a vândut în cantități foarte mici, cu titlu de experiment. De ce? Pentru că noi nu putem să calibrăm și să ambalăm cireșele.
Anul acesta, s-a repetat istoria prunelor. În Spania au fost calamități naturale, Grecia a avut fructe de calitate joasă, fapt înregistrat și în Turcia. Drept rezultat, a fost un deficit de cireșe pe piața europeană. Respectiv, cireașa din R. Moldova a fost foarte solicitată și s-a vândut foarte bine, a declarat pentru AGROMEDIA; fermierul.
Linia de sortare pentru cireșe este foarte costisitoare, prețul ei depășește 1 milion de euro. Iar perioada de utilizare pe an a ei este mai scurtă, comparativ cu cea pentru măr. Pentru construirea unui centru de logistică pentru sortarea și ambalarea cireșelor ar fi nevoie de aproximativ 3 milioane de euro. Există riscul ca fermierul să nu-și poată răscumpăra investiția pe durata de producție a livezii. Soluția ar fi asocierea producătorilor, susține Nicu Pascal.
Am discutat cu mai mulți producători despre asociere. Chiar și la distanța de 100 km între noi, aș putea să iau cireșele la răcire, ulterior la sortare. Dar, pentru a deschide un centru de logistică pentru sortare, ambalare ar trebui să avem minim 1000 de tone de cireșe per sezon. Asta ne-ar deschide accesul la piețele din Europa și ne-ar permite să vindem cireșele cu prețuri mai mari, povestește agricultorul.
Următoarele sâmburoase pentru care producătorii moldoveni vor trebui să cumpere linii de sortare sunt prunele și caisele, susține fermierul.
Pentru mai multe detalii, vedeți materialul VIDEO.